ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ (Amnesty International)

DÜNYA çapında, 150’den fazla ülkede, 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan, insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür.

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin kuruluşu, 1995 yılında İstanbul’daki Uluslararası Af Örgütü gönüllülerinin başlattığı inisiyatife dayanır.

Uluslararası Af Örgütü; 1961 yılında, Londra’da İngiliz avukat Peter Benenson ve Eric Baker adlı, Quaker dinine mensup bir barışsever tarafından kurulmuştur.

Benenson’un bu kurumu kurma fikri, gazetelerde defalarca, hükûmetlerin kendi halklarına karşı haksız davranışlarını okuduğunda oluşur. Okuduğu makale, “Özgürlük” kelimesinin o zamanlar yasak olduğu Portekiz’de iki üniversite öğrencisinin bir lokantada “özgürlük” şerefine kadehlerini kaldırdıkları için yedi yıl hapse mahkûm edilmeleri hakkındaydı.

28 Mayıs 1961 tarihinde Benenson, İngiliz gazetesi The Observer’da bu vaka hakkında “Unutulmuş Mahkûmlar” (İngilizce: “The Forgotten Prisoners”) başlıklı makaleyi yayınladı. Bu makalede okuyucularını, bu gençlerin salıverilmesi için hükûmete mektup yazmaya çağırıyordu. Benenson şöyle yazıyordu “Gazetenizi haftanın herhangi bir günü açtığınızda, dünyanın bir yerinde, birisinin, görüşleri veya inançları hükûmetince beğenilmediğinden, tutuklandığını, işkence gördüğünü ya da idam edildiğini okuyabilirsiniz”. Yazısı o kadar etkili oldu ki bunu izleyen yıl zarfında bir düzine ülkede haksızlık kurbanlarının haklarını savunmak için mektup yazma grupları oluştu. Bu eylem, “Appeal for amnesty” (Türkçe yaklaşık anlamı: “politik tutukluların bırakılma çağrısı”) olarak Uluslararası Af Örgütü’nün başlangıcı kabul edilir.

Uluslararası Af Örgütü bir sivil toplum kuruluşu mudur?
Uluslararası Af Örgütü veya Amnesty International (yaygın olarak Amnesty veya UAÖ), İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan hakkını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiş uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.

Uluslararası Af Örgütü’nün merkezi hangi şehir?
Uluslararası Af Örgütü’nün merkez ofisi Birleşik Krallık’tadır. Merkez ofisin yanı sıra 68 ülkede 70 ulusal şube bulunmaktadır. Bu şubelerin merkez ofislerinin yanı sıra toplam 49 şehirde daha ofisleri bulunur.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com