TOTALİTARİZM (totalitarian regime, totalitarianism)

Totalitarizm, yönetimin bireysel yurttaşların yaşamı üzerinde bütünsel bir kontrole sahip olduğu siyasal bir sistemdir. Tüm yetkilerin merkezîleştirildiği, devlete ve hükûmet yöneticilerine mutlak itaat beklendiği diktatörlükvari yönetim biçimidir.

Totaliter kavramı bütün, mutlak anlamına gelen İtalyanca “totalitario” kelimesinden türetilmiştir.

Totalitarizm kavramı 1920’lerde İtalyan düşünür Giovanni Gentile tarafından ideal faşist devleti betimlemek için kullanılmıştır. Hitler Almanya’sı ve Stalin Rusya’sındaki rejimlerin temel özelliklerini ifade etmesi dolayısıyla totalitarizm kavramı hızla olumsuz bir anlam kazanmıştır.

Totalitarizm, toplumu bir bütün olarak ele alan, bir bütün olarak dönüştürmek isteyen ve total kontrol sistemi ile toplumu sürekli düzenleyen devlet, ideoloji, siyasal parti ve liderlik olgularının bütünlüğünü ifade etmektedir.

Totalitarizm kavramı İkinci Dünya Savaşı ve sonrası yoğun bir kullanım alanı bulmuştur. Bu kavram daha çok faşist ve sosyalist diktatörlüklerin ortak özelliklerini ifade etmek için kullanılmıştır. Dolayısıyla totalitarizm kavramı, daha çok Hitler dönemi Almanya, Mussolini dönemi İtalya ve Stalin dönemi Rusya’da uygulanan siyasal
rejimlerin ortak özelliklerini dile getirmektedir.

Totalitarizmin yedi temel özelliği bulunmaktadır:
1) Yönetimin mutlak kontrolü
2) Korku toplumu
3) Propaganda kullanımı
4) İletişim ve haberleşmenin yokluğu
5) Bireyin devlete zorunlu itaati
6) Her türlü muhalefetin yasaklanması
7) Karizmatik lider

Otoriter ve totaliter farkı nedir?
Totaliter rejimler, otoriter rejimlere kıyasla hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığı bir görünüm arz ederler. Totaliter rejimde farklılığa müsamaha gösterilmez. Sadece eylemler değil, düşünceler ve hisler de denetlenmek istenir. Muhalefete izin verilmez, muhalif görüşler susturulur.

Totalitarizmin belirgin özellikleri nelerdir?
Özel olan ve kamusal olan, kişisel olan ve politik olan gibi ayrımlar anlamsızlaşır. Totalitarizmin işleyişinde sürekli bir kitlesel propaganda çabasına ek olarak siyasal şiddetin farklı biçimlerinden ve bürokratik aygıtlardan da istifade edilir. Totaliter hareketler kitle odaklı hareketlerdir.

Total totalitarizm ne demek?
Totaliter hükûmet sistemleri ise muktedirlerin toplumsal olanı da belirlediği ve özgürlük alanlarının tamamen yok edildiği yönetim biçimleridir. Bu anlamda mutlak monarşiler de diktatörlükler de otoriter ya da totaliter şekilde yönetilebilir.

Totaliter egemenlik nedir?
Totaliter demokrasi, genel olarak devletin yürütme gücünün yasama gücüne baskın çıkarak, güçler ayrımına son vermesini, dahası iktidarın olağanüstü güçlenerek toplumsal hayatı belirleme gücünü de elde etmesidir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com