TOBİN VERGİSİ (Tobin Tax)

TOBİN Vergisi ülkeye yatırım amacıyla gelen yabancı kaynakların uzun süre kalmasını sağlamak için uygulanan bir vergidir. Ülkeye faiz geliri elde etmek üzere gelen yabancı paralar için örneğin 6 aydan kısa sürede geri gidenlere, ülkede kaldığı sürece elde ettiği faiz ya da benzeri gelir üzerinden yüzde 2 – 3 ek vergi uygulanması halinde bu ek vergi Tobin Vergisi olarak adlandırılıyor.

Tobin vergisi, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi iktisatçı James Tobin tarafından geliştirilen ve uluslararası döviz piyasasındaki spekülatif amaçlı sermaye hareketlerinin yol açtığı iktisadi ve finansal dalgalanmaların önlenmesi amacıyla kambiyo işlemlerinden alınması öngörülen vergidir.

Tobin vergisi Türkiye’de uygulanıyor mu?
Tobin vergisi çeşitli yönleriyle ele alınmış ve günümüzde Türkiye’de uygulanmakta olan Tobin vergisi benzeri kambiyo işlem vergisi açıklanarak Tobin vergisinin krizleri önlemedeki başarısına ve konuya ilişkin değerlendirmelerimize yer verilmiştir.

Tobin vergisi ne kadar?
James Tobin tarafından %0,1-%0,5 gibi çok düşük oranlı olarak belirlenmiştir. Nobel ekonomi ödülü sahibi James Tobin’ in ortaya koyduğu Tobin Vergisi, Alman bilim adamı Spahn tarafından geliştirilmiştir.

Tobin vergisi hangi tür finansal işlemlere uygulanır?
Bu vergi türü uygulamada “Tobin Vergisi” olarak adlandırılmaktadır. James Tobin tarafından önerilen bu vergi türü ilerleyen süreçte iktisatçılar tarafından geliştirilerek spekülatif amaçlı kar elde edilebilecek tüm piyasalara uygulanması planlanmıştır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com