TEVEKKÜL

HER türlü gerekli sebebe baş vurduktan sonra kadere razı olup sonucu Allah’tan bekleme, işlerini Allah’a bırakma, yeis ve kederden kurtulma, Allah’a güvenme.

Birine güvenip dayanan kimseye mütevekkil, güvenilene vekîl denir.

Kur’ân-ı Kerîm’de tevekkül kavramı kırk âyette değişik fiil kalıplarında, dört âyette mütevekkil şeklinde yer almakta, vekil kelimesi çoğu Allah’ın sıfatı şeklinde yirmi dört yerde geçmektedir. Bazı âyetlerde peygamberlerin inkârcılara kefil olmadığı, onların yaptıklarından sorumlu tutulmayacağı, dört âyette de inkârcıların âhirette kendilerini savunacak bir vekillerinin bulunmayacağı belirtilmiştir.

Tevekkül duası nasıl yapılır?
“Bismillahi, tevekkeltü alallahi, allahümme inna neu’zü bike min en nezille ev nezille ev nezlime ev nüzleme ev nechele ev yüchele a’leyna.” Anlamı: “Allah’ın adıyla tevekkül ettim.

Neden tevekkül etmeliyiz?
Tevekkül, Allah’tan yardım bekleyerek, güçlükleri yenmek demektir. Bu âyet-i kerime, tevekkül ile beraber, yalnız çalışmak değil, çalışmanın üstünde olan, azmin de gerekli olduğunu gösteriyor. Demek ki, her Müslüman çalışacak, azmedecek, sonra da, Allahü teâlâya güvenecektir.

Tevekkülün en üst derecesi nedir?
Tevekkülün en üstün derecesi, ehassü’l-havas mertebesidir. Onun bu derecesine ulaşan kişi Allah’a kayıtsız şartsız yönelir, tevekküllerinde fâni olur, tevekküllerini görmezler. İbnü’l-Cellâ’nın (ö.306/918), “Tevekkül her hâlükârda Allah’a sığınmaktır” ifadesi bu mertebeyle ilgilidir (Serrâc, 1960, s.79).

Önce tefekkür sonra tevekkül ne demek?
İnsan irade ve kader ilişkisini tefekkür etmeyi içselleştirince, ondan sonrasında tevekkül etmeyi de gerektiği şekilde bakış açısı içine alır. Elden gelenin yapıldıktan sonra başa gelen durumları sabırla yorumlayabilmek, umudu elden bırakmamak hayatın yarınlara taşınmasında önemli destek olur.

Tevekküle uygun olan davranışlar nelerdir?
İşlerin iç yüzünün ve akıbetinin bilgisi sadece Allah’a ait olduğu için, Allah’a güvenmek, işleri O’na havale etmek ve takdirine rıza göstermek gerekir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com