TERS NİNJA KANUNU (Inverse Ninja Law)

ÖZELLİKLE aksiyon ve kovboy filmlerinde kullanılan bir senaryo klişe…

Ters ninja kanununa göre, kötü adamların sayısı ne kadar fazla ise, kahramana zarar verme olasılıkları o kadar düşüktür. Eğer kahramanın karşılaştığı düşman bir tane ise, bu savaş, kavga veya mücadele çok uzun sürer. Teke tek savaşlarda, kahramana kötü adam tarafından zarar verilme ihtimali çok yüksektir.

Genellikle kovboy filmleri, Uzak Doğu dövüş filmleri, çizgi romanlar ve her türlü macera filminde karşılaşılabilecek olan bu klişe, pek çok örneğini görebileceğimiz bir senaryo öğesidir.

Ters Ninja Kanunu, kahramanın karşı karşıya kaldığı kötü adamların güçlerinin sayılarıyla ters orantılı olduğu durumları anlatmak için kullanılan bir terimdir. Yazılı olmayan bu kuralın kökeni tam olarak bilinmese de, çizgi romanlardan animelere ve filmlere kadar pek çok hikaye anlatımında kullanılmış ve halen kullanılmakta olduğunu görebiliriz. Hikayeyi daha ilginç ve heyecan verici bir hale getirmek için kullanılan bu kanuna göre karşısında yüzlerce rakibi olan kahraman, tüm istatistikleri yerle yeksan ederek rakiplerini bir hışımda yener ancak, tek bir düşmanla mücadelesi dakikalar sürer ve kahramanımız muhtemelen en büyük yarayı o zaman alır.

Kanunun adında ninja geçiyor ancak kahramanımız ninja olmak zorunda değil. Kovboylar, gangsterler, robotlar, stormtrooper’lar, dalek’ler hatta Bizans askerleri bile olabilir (Evet 60’lar Türk Sineması da bu kanundan nasibini fazlasıyla aldı, bu konuya daha sonra geleceğim). Özetle devasa sayıda olan tüm düşmanlar sayılabilir. Ancak burada küçük bir parantez açıyorum. Zombiler hariç! Zombileri konu alan hiçbir hikaye bu kanunu kullanmaz çünkü özellikle yavaş hareket eden zombileri birer tehdit haline getiren en büyük unsur sayılarıdır. Dolayısıyla “Ters Ninja Kanunu” zombi öykülerinde işlemez.

“Ters Ninja Kanunu” (Inverse Ninja Law) pek çok başka isimle de anılmaktadır. Bu isimler arasında en çok öne çıkanı ise, “Ninjutsunun Korunumu Kanunu”dur. (Law of the Conservation of Ninjutsu) Herhangi bir dövüş sanatında, her bir tarafa verilen belirli ve sınırlı miktarda ninjutsu bulunmaktadır. Bu ninjutsunun tek bir ninjada bulunduğunu düşünün. Bir de yüz ninja arasında paylaştırıldığını. Bu mantığın bir sonucu olarak tek bir ninja ölümcül bir tehdit oluştururken, bir ninja ordusu yalnızca ölüme giden askerlerden ibarettir.

Birkaç örnek:
Yüz Yüze filminde, Caster Troy karakteri, suratını geri alabilmek için Sean Archer ile mücadelesi sırasında, baş kötü karakterin yardımcılarını kısa sahnelerde, bazen tek tek, bazen de ikişer ikişer öldürebilirken, Sean Archer’ın kendisi ile kavga etmeye başladığında mücadele çok zorlaşır. Önce kilisede, sonra sürat tekneleri üzerinde ardından da karaya indikleri yerde mücadele etmeye devam ederler. Ters ninja kanunu bu filmde de geçmiştir, baş kötü Sean Archer karakteri, tek kaldığı zaman filmin kahramanı için çok daha zorlu bir rakip olmuştur.

Kill Bill filminde, Crazy 88 ile dövüşen gelin (Uma Thurman), grubun lideri dahil her kötü adamı tek harekette yenebilmektedir. Fakat kötü adamların sayısı azaldıkça, grubun lideri daha iyi dövüşmeye başlar ve sahnenin sonunda grubun lideri ile uzunca, pek çok darbe içeren bir dövüş gerçekleşir. Ters ninja kanununun en iyi örneklerinden biridir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com