TEMYİZ

İYİYİ kötüden; hayrı, şerden ayırt edebilme yeteneği, akıl gücü. İlk derece mahkemelerince verilen yargı kararlarının esas ve usûl açısından denetime tabi tutulduğu üst derece mahkemesi. Bu denetim isteme işine de temyiz işlemi denilir. (Cmk md. 305, 326)

Temyiz, istinaf kanun yolu aşamasından geçmiş ve bir daha istinaf başvuru yolu kapanmış bir karara karşı yapılan, ve kararın sadece hukuki sebepler açısından incelenmesini sağlayan kanun yoludur.

Temyiz ne karar verir?
Yargıtay temyiz incelemesi sürecinde, temyiz nedeni olarak gösterilen hukuka aykırılıkları tespit ederse hükmün bozulmasına karar verir. CMK madde 289’da sayılan kesin hukuka aykırılık hallerinin bulunması durumunda da Yargıtay tarafından hüküm bozulur.

Bir davanın temyize gitmesi ne demek?
Temyiz, istinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümlerinin hukuki yönden yeniden incelenmesi için bir ceza davasının taraflarına tanınan olağan bir kanun yoludur. Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır.

Hangi davalar temyize gider?
Yargıtay’ın bozma kararı ile birlikte, dosya kendisine gönderilmiş olan bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) ya da ilk derece mahkemesi direnme kararı vermesi halinde, direnme kararlarına karşı olarak doğrudan temyiz yolu tercih edilir.

Dava temyize giderse ne olur?
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozması ise kararın kesin olduğunu göstermez. Yapılan incelmeler sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararını bozan Yargıtay, dosya halinde tekrardan kararın bozulduğunu ilk mahkemeye gönderir.

Temyiz kararı bozarsa ne olur?
Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay’ dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay’ dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Temyize giden dava kaç yıl sürer?
Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.

Temyizden sonra ne olur?
Temyiz incelemesi sonrasında istinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara ilişkin; “Esastan ret kararı” verebilir. İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararı hukuka uygun bulduğu ve temyiz başvurusunun reddi anlamına gelmektedir. Onama kararı sonrasında karar kesinleşmiş olacaktır (CMK madde 302/1).

Temyiz kimin kararını bozar?
Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay’dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar.

Hangi davalar temyiz edilemez?
İcra ve İflas Kanunu uygulaması ile ilgili dava ve işlerle ilgili istinaf mahkemesi hukuk dairelerince verilen ve miktar veya değeri 378.290 TL’yi geçmeyen kararlara karşı temyiz başvurusu yapılamaz (İcra İflas K. md.364/1).

Temyiz edilen karar ne zaman kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Temyize giden dava e-devlette görünür mü?
Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay’ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür.

Temyize itiraz edilebilir mi?
Hakkında temyiz incelemesi yapılarak hüküm kurulmayan sanık hakkında itiraz kanun yoluna başvurulması mümkün değildir (CGK-K.2022/769).

Temyizde dosya nasıl incelenir?
Temyiz incelemesi için gelen dosyalar, kayıt işlemleri tamamlanıp barkod numarası verildikten sonra, Yargıtay Ceza Dairelerinin iş bölümü ile uyumlu olarak oluşturulan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bölümlerinde incelenmek üzere arşive alınmaktadır.

Temyize giden dava geri çekilebilir mi?
Dava, hüküm verildikten sonra da (hüküm kesinleşinceye kadar, temyiz veya karar düzeltme aşamasında da) geri alınabilir. Bu hâlde, verilmiş (ve fakat henüz kesinleşmemiş) olan hüküm geçersiz (hükümsüz) olur.

Karara çıkmış dosya temyize gider mi?
Davanın nihai karar çıkmasının ardından istinaf ve temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi halinde, kararının işlemleri ve bildirimleri yapılır. Bazı davalarda ise karar verildikten hemen sonra kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.

Temyizden sonra nereye başvurulur?
Temyiz incelemesi sonunda 3 farklı karar verilebilir: Onama, Düzelterek Onama, Bozma. Temyiz incelemesi sonunda onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir. Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com