TEMETTÜ (Dividend)

BİR şirketin kârının bir kısmının yönetim kurulu tarafından kararlaştırıldığı şekilde hissedarlarına dağıtılması.

Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir.

1 temettü ne kadar?
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20’sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.

Temettü Nasıl Alınır?
Ortaklarına nakit olarak verilebileceği gibi, bedelsiz hisse senedi olarak verebilir. Temettü nakit olarak tek seferde verilebileceği gibi üç veya dört eşit taksit şeklinde hissedarlara verilebilir. Bütün bu kararların tamamı şirket genel kurulunda alınır ve SPK’ya bildirilir. Ayrıca yapılan tüm işlemler KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) ile şeffaf şekilde yatırımcı bilgilendirilir. Bu bilgilere Mobil veya internet uygulamaları sayfalarında her an erişime hazır olarak tutulur. Şirketin internet sayfasında da bilançolar incelenebilir.

Temettü veren hisse satılırsa ne olur?
Temettü veren hisse senedinin son işlem gününde elinizde bulunması yeterlidir. Bu size temettüden faydalanma hakkı verir. O günden sonra istenildiği zaman satılabilir. Fakat daha sonraki temettü verilme döneminde temettü alma hakkınız olmaz. Bu durumda yine son işlem gününde tekrar hisse alınarak diğer temettülerden de yararlanılabilir.

Temettü Emekliği Nedir?
Temettü verimliliği yüksek olan hisselerden alım fırsatlarını değerlendirerek biriktirilerek pasif bir gelir kaynağı elde edilebilir. Elde edilen bu gelir temettü emekliliği olarak adlandırılır. Elde edilen gelir ile tekrar aynı hisse senedinden yeni eklemeler yapılır. Bir süre sonra düzenli sabit bir gelir elde edilebilir.

Temettü Verimliği Nedir?
Temettü verimliliği, borsada hisse senedine yatırdığınız her 100 tl için size ne kar temettü verildiğidir. Bu kavramlar temettü veren hisseleri kendi aralarında değerlendirme olanağı sağlar.

Bu hesaplamayı yatırılan tutar üzerinden yapabileceğiniz gibi hisse senedi sayısı üzerinden de hesaplayabilirsiniz.

Elinizde bulunan 100 adet hisse senedinden elde ettiğiniz yıllık gelir size temettü verimliği hakkında bilgi verir. Bu da hisse senetleri ile ilgili bağıl değerlendirme yapabilme olanağı sağlar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com