SÜLÜS

1. VAPUR ve trenlerde askerlere verilen indirimli bilet.

2. Üçte bir…

3. Altı çeşit yazıdan (aklâm-ı sitte) genellikle ağzı 3 mm. genişliğindeki kamış kalemle yazılan; kıta, beyit, kasîde ve mushaf yazımında çok işlenmiş en eski bir yazı türü.

4. Sevk belgesi.

SÜLÜSAN – SÜLÜSEYN: Üçte iki…

Selçuklu sülüsü nedir?
Yapısında muhakkak ve reyhanî hatlarına göre daha çok hareket barındırmaktadır. Sülüs yazının ana kaidesi olan 1/3 ölçü sistemi harflerin eni, boyu, derinliği, yuvarlak ve düz çizgilerin dağılımı gibi tüm ana elemanlarda kendini göstermektedir.

Celi sülüs ne demek?
Sülüs yazı 2,5-3 mm. genişliğindeki bir kalemle yazıldığına göre bu ölçünün üzerindeki bir kalınlıkla yazılan yazıya celî sülüs denilir. Hattatlar ise daha ziyade bu ölçünün üç misli genişliğindeki yazıyı celî sayarlar.

Sülüs ve nesih ne demek?
Nesih. Sülüs’e çok benzeyen Nesih türünün en önemli özelliği harflerin yuvarlak yazılmasıdır. Sülüs yazının küçük boyutlarda yazılmış halidir desek yanlış olmaz. Özellikle Osmanlı Devleti’nde çok yoğun olarak tercih edilmiştir.

Sülüs nasıl olur?
Sevk belgesi yani sülüs belgesi, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden doğrudan alınabilir. Askerlik şubelerinden sevk belgenizi almak için T.C. kimlik kartı ile müracaat etmelisiniz. Sevk belgesi olmaksızın yükümlülerin zorunlu askerlik hizmeti kapsamında birliklere kabulü mümkün değildir.

Sevk ve sülüs aynı mı?
Silah altına alınan yükümlülerin kışla bilgilerinin yanı sıra birliğe teslim olma tarihini de içeren yazılı belgeye sülüs bir diğer adıyla Sevk Belgesi denmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com