ŞOVENİZM (İng. Chauvinism)

KENDİNDEN olmayanlara karşı mutlak nefret ve kin besleyen, abartılı, saldırgan ve düşmancıl bir vatanseverlik ve ulusal üstünlük inancı…

Radikal milliyetçilik olarak tanımlanabilecek şovenizm, millî özgüven krizlerinin meydana geldiği durumlarda tezahür eder. Bu krizler, bir ulusun ya da toplumun siyasi, askeri ya da ekonomik olarak olağanüstü bir varoluş tehdidiyle karşı karşıya kalarak millî gururunun incinmesiyle ortaya çıkar. Millî gurur ve bilincin yeniden sağlanması amacıyla da radikal söylem ve politik eğilimler ortaya çıkar.

Şovenizmin diğer önemli bir emaresi de ulus vurgusu gibi bazı kavramları merkeze alan güçlü bir propagandaya dayanmasıdır. Şovenizmde bireysel irade yerine “ulus iradesi” ön plana çıkar. İktidarlar ve onların politik temsilcileri hedeflerine ulaşmak için radikal milliyetçi (şoven) söylemlere sık sık başvururlar. Bunun için millî bilinç ve yabancılara karşı nefret, propagandalarının merkez unsurlarından birini oluşturur.

Bu kavramın kökeni 18. yüzyıl sonlarına doğru Napolyon’un ordusunda görev yaparken 17 kez ağır yaralar aldığı halde savaşmaya devam ettiği söylenen Nicolas Chauvin adlı Fransız askerdir. Tarihçiler tarafından bu kişinin hikâyesinin gerçek olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamış olmakla birlikte, tamamen efsaneden ibaret de olsa, zaman içerisinde Napolyon’un kendisini ülkesi uğruna feda etmekten kaçınmayan askeri Chauvin’i model alan saldırgan vatanseverlik için “şovenizm” denilmeye başlandı.

Bu kavram aynı zamanda mimari dilde de kullanılmaktadır. Şovenizm bir ulusun sahiplenmiş olduğu kültürel değerler ile ortaya çıkan mimaridir. Bir nevi “Bu benim mimarim” demektir.

Erkek Şovenizmi Ne Demek?
Özellikle son yıllarda en sık duyduğumuz tanımlardan biri erkek şovenizmidir. Aslında erkek şovenizmi diye özel bir inanç yoktur. 1970’li yıllarda cinsiyetçiliğin ve kadın düşmanlığının artması ile bu düşünce sistemi erkek şovenizmi olarak adlandırılmıştır. Yani erkek şovenizmi kadın düşmanlığı anlamına gelmektedir.

Milliyetçilik Ayrı, Şovenizm Ayrı mıdır?
Milliyetçilik kavramı şovenizm ile karıştırılmamalıdır. Milliyetçilik, kişinin millet ve ülkesinin maddi ve manevi çıkarlarını her şeyin önünde tutmasıdır. Bu, insanın tabiatında olan bir duygudur. Şovenizmde radikal ve bağnaz bir milliyetçilik anlayışı vardır. Kendi milletini/ırkını tüm milletlerden üstün tutma ve diğerlerini yok etmek için her türlü yolu mübah görme anlayışı hâkimdir.

Faşizm ve Şovenizm – Fark var mı?
Faşizm kavramı da şovenizm deyince akla gelen kavramlardandır. İtalya’da Benito Mussolini’nin öncülük ettiği siyasi ideolojidir faşizm. Kendi fikrini yücelterek kabul etmeyenleri kaba kuvvetle otorite altında tutmayı benimseyen dünya görüşüdür. Organize şiddetle kendisine muhalifleri baskı altına alır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com