ŞİZOTİPAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU

SEYMOUR S. Kety ve arkadaşları tarafından ilk defa tanımlanan bu kişilik bozukluğunda bir dağınıklık vardır. Psikotik davranışlar çok sık görülebilir. Düşünce ve davranışlarda alışılmışın dışında farklılıklar gözlenir.

Şizotipal kişilik bozukluğu olan kişiler, sosyal ilişkilerden kaçınırlar ve garip davranışlara sahiptirler. Oldukça alıngan olurlar ve kuşkucu davranırlar; normal söylenmiş bir sözü üstlerine almaya hazırdırlar. Çok farklı olduklarını, telepati yoluyla iletişim kurabileceklerini ve altıncı duyularının çok gelişmiş olduklarını ileri sürebilirler.

Şizofren hastalarında çok sık görülen algı yanılsamaları (halüsinasyon / sanrı), bu kişilerde de bazen ortaya çıkabilir. Kişi olmayan olayları ve kişileri gördüğünü, başkalarının duymadığı sesleri duyduğunu söyleyebilir ve gerçekle bir ilgisi olmayan düşüncelere inanabilir. Ayrıca ağır stres durumlarında diğer şizofreni belirtileri görülebilir Konuşma ve davranışlarında belirgin bir farklılık görülebilir.

Yeni ortamlara uyum sağlamakta ve yeni ilişkiler kurmakta güçlükler yaşarlar. Genellikle sosyal ortamlardan uzak durmayı tercih ederler. Sınır kişilik bozukluğuyla birçok benzer özellikleri vardır. Bu kişilik bozukluğu daha çok şizofrenlerin aile bireylerinde görülür.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com