ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU

BU kişilik bozukluğunda sosyal ilişkiler çok zayıftır, içe kapanıklık ve sıcak insani ilişkilerden kaçınma belirgin olarak kendini gösterir.

Şizoid kişilik bozukluğu olan bireyler, kendi dünyalarında yaşamayı tercih ederler ve duygularını açığa vurmazlar. Soğuk bir yüz ifadeleri vardır, insanlarla kaynaşmayı sevmezler ve resmi ilişkileri samimi ilişkilere yeğlerler. İnsanlarla fazla içli dışlı olamayacakları ve yalnız çalışma olanağı sağlayan işlerde çalışırlar. Kendilerine uygun işlerde çalıştıkları zaman başarı sağlayabilirler. İşbirliğine dayalı işlerde fazla başarı göstermezler ve dayanışmayı gerektiren meslekleri pek tercih etmezler.

Mizah yetenekleri gelişmediği için kendilerine yapılan şakalardan hoşlanmaz ve kendileri de şaka yapmazlar. Hayal kurma yetileri geliştiği için adeta hayal dünyasında yaşarlar. İlgi alanları sınırlıdır ve karmaşık bir yaşam biçimleri yoktur. Genellikle evden işe, işten eve gidip gelirler. Sosyal davetlere ve etkinliklere mecbur olmadıkça katılmazlar. Kendilerine ilgi duyan insanlara karşılık vermezler ve davranışlarıyla onları kısa sürede kendilerinden soğutup uzaklaştırmayı başarırlar. Kimi müzik, resim vb. sanat dallarına, kimileri de akademik çalışmalara yoğun bir ilgi duyabilir ve bu alanlarda başarılar elde edebilirler.

Bu kişilik yapısında şizotipal kişilik bozukluğunun aksine, psikotik davranışlar görülmez. Aşırı düzeyde duygusal değişimler yaşamazlar. İç dünyalarını ve duygularını dışa yansıtmazlar, tamamen içlerinde yaşarlar. Sevinçli, hüzünlü veya öfkeli olup olmadıkları yüzlerinden anlaşılmaz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com