SİVİLCE (Akne)

Sivilce veya akne; ciltte yaygın olarak bulunan yağ bezlerinin salgısını bıraktıkları kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması sonucu yağ bazlı salgının cilt tabakaları arasında birikmesi ve zamanla mikroorganizmalarla enfekte olmasıyla ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır.

Neden sivilce çıkar?
Sivilce (akne), genellikle yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi, cilt hücrelerinin tıkanması ve Propionibacterium acnes adlı bakterinin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu durum, cilt gözeneklerinin tıkanmasıyla oluşan siyah noktalar (açık komedonlar) veya beyaz noktalar (kapalı komedonlar) olarak başlar.

Sivilce içinde ne var?
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.

Sivilcenin içinden çıkan beyaz şey nedir?
Hormonal faktörler, yağ bezlerinin salgılanmasında artışa sebep olarak sivilce sorununa yol açabilir. Deri üzerinde bulunan yağ bezi kanalları, fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanarak, siyah nokta (açık komedon) ile kapalı komedon (beyaz küçük kabarcıklar) oluşturur.

Sivilce kimde çıkar?
40’lı ve 50’li yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.

Sivilceyi ne artırır?
Akneyi artırdığı gösterilen en net gıda grubu, beyaz şeker ve yüksek glisemik indeksli gıdalardıdr. Aknesi olan kişiye söylenecek en net mesaj, içerisinde sofra şekeri içeren gıdalardan uzak durması, yani tatlı, çikolata, şekerli kola ve içerisinde şeker içeren diğer gıdalardan fazla tüketmemesidir.

Sivilce neye göre çıkar?
Tıkanan ve nefes almakta zorlanan cilt bir süre sonra bakteri hapsetmeye başlar ve dışa vurumu da sivilce olarak ortaya çıkar. -Sivilce çıkarma nedenleri arasında bir başka nokta ise strestir. Birçok kişi için günlük hayatta olağan görülen stres ne yazık ki sivilce çıkarmanın en temel sebepleri arasında yer alır.

Sivilce kendi kendine geçer mi?
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.

Sivilce ne zaman biter?
Bazı bireylerde sivilceler 20’li yaşların başlarına doğru tamamen kaybolurken, bazılarında 20’li yaşların ortasına veya sonuna kadar devam edebilir. Nadiren, bazı bireylerde 30’lu yaşlara kadar sivilce sorunları sürebilir.

Sivilce içinde patlarsa ne olur?
Sivilce patlatmak, özellikle de doğru bir teknikle yapılmadığı takdirde cilde ciddi bir hasar verebilir. Cilde verilen her hasar, iyileşme sürecinde doku kaybı gelişme riskini artırır. Doku kaybı cilt yüzeyinde çukur gibi görülen sivilce izlerinin kalmasına neden olabilir.

Sivilce neden acı verir?
İltihaplı sivilce, kıl köklerinde bakteri ya da diğer mikroorganizmaların birikmesi sonucu oluşan kırmızı ve ağrılı şişliklerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Gözeneklerin tıkanması sonucu kıl köklerinde ölü cilt hücreleri, yağ, kir ve hastalık yapıcı bakteriler birikir.

Çok büyük sivilce neden çıkar?
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.

Popoda neden sivilce çıkar?
Kuyruk sokumundaki kaşıntı ve sivilce şikayeti, hijyen eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Yetersiz temizlik, nem, ter, ve tüy birikimi tahrişe yol açabilir. Bu tahriş, kaşıntıya neden olur ve sürekli kaşıma sonucu ciltte kabarıklıklar, akıntı ve iltihaplanma meydana gelebilir.

Cips yiyince neden sivilce çıkar?
Cips ile beraber aynı zamanda çikolata, fındık fıstık ve yağlı süt alımları birtakım lezyonların da alevlenmesine sebep olmaktadır. Bu durum birçok değişik hastalık üzerinden ön plana çıkıyor. Fakat bununla beraber cips tüketiminin sivilce çıkarıp çıkarma adına dair kesin bir kanıt olmadığını söylemek mümkün.

Sivilce olmaması için ne yapmalı?
Su içmek sivilce/akne oluşumunun önüne geçer ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur) Yağlı beslenmemek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemekte olduğundan uykuyu iyi almış olmak. Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek.

Kaç çeşit sivilce vardır?
Sivilceler (akneler) , normalden fazla üretilen sebumun veya ölü deri hücrelerinin foliküllerde birikmesi sonucu oluşur. Her sivilce (akne) aynı değildir ve aynı şekilde tedavi edilmemelidir. Sivilceler (akneler) boyutuna, rengine, oluşumuna, yoğunluğuna ve şiddetine göre sınıflandırılır. Oluşumuna göre sivilceler (akneler) 6 çeşittir.

Açık Komedon-Siyah Nokta
Kapalı Komedon-Beyaz Uçlu Yağ Butonu
Papül & Püstül
Nodüler Akne (Sivilce) & Kistik Akne (Sivilce)
Erişkin Aknesi (Sivilcesi)
Ergen Aknesi (Sivilcesi)

Sürekli Aynı Yerde Çıkan Sivilcelerin Anlamı Ne?
Vücudumuzun hormonal düzeninde meydana gelen olumsuz dalgalanmalar, cilt katmanında ya da karaciğerde meydana gelen toksik birikmeler ya da yukarıda saydığımız sebepler gibi birçok neden, sivilce oluşumuna, özellikle de aynı bölgede sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

Ucu Olmayan sivilce nasıl geçer?
İki uygulamanın da kendine has tedavileri bulunur. Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.

Sivilceyi sıktıktan sonra ne yapmalı?
Pamuk veya sargı bezini sıcak suya batırıp iyice sıktıktan sonra kör sivilcenin üzerine sıcak tampon yapabilirsin. Antiseptik özelliğiyle elma sirkesini tonik olarak uygularsan, hem enfeksiyonu giderir hem de sivilcelerde büyümeye sebep olabilecek bakteri oluşumlarını önlemiş olursun.


NOT: Tanı ve tedavi için muhakkak doktorunuzla konuşunuz. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com