ŞİRKETOKRASİ – KORPORATOKRASİ (Corporatocracy)

ŞİRKETLER tarafından ya da şirketlerin çıkar grupları tarafından kontrol edilen ekonomik ve politik bir sistemi anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Genelde belirli bir ülkedeki (özellikle Amerika Birleşik Devletleri) halihazırdaki ekonomik durumu eleştirmek için kullanılan aşağılayıcı bir terim olarak görülür.

John Perkins’in Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları (Confessions of An Economic Hit Man, 2004) adlı kitabında da kullanılan terim,  şirketlerin, bankaların ve hükûmetlerin ortak çalışması ile var olur.

Bu organize durum Güçlü Elit (Power Elite) deyimi ile C. Wright Mills tarafından da bu şekilde adlandırılır. Bu “Güçlü Elit” grup, aslında Şirketokrasi içeresinde gücü ellerinde bulunduran ve statü olarak yüksek pozisyonlarda bulunan varlıklı kişilerdir. Bu kişiler aslında ülkelerin kaderini tayin eden, yasaları koyan ve ekonomik kararları alan üst düzey zenginlerdir.

Şirketokrasi üç aşamadan oluşur:

Birinci evre, şirketokrasinin kan dökülmeden uygulandığı tek evredir. Hedef ülke, doğal kaynakları bulunan, ekonomisi ve imkanları gelişmemiş ya da jeopolitik konumundan dolayı boyunduruk altına alınmak istenen bir ülkedir. Ekonomik tetikçiler, hedef ülkeye okullar, hastaneler, köprüler, hava limanları yapmak gibi çeşitli vaatler ile gelirler.

İkinci aşama, suikast…

Üçüncü aşama, savaş ve ordu gücü…

Sonuç olarak ; hepimizin sızlandığı sistemin en büyük çarklısı olan şirketokrasi, aşamalarıyla nice ülkeleri yola getiriyor; bazen üçüncü yola başvurduğunda ise kendi ordusunu dahi
sürmüyor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com