SICAK SANDALYE

BİR psiko-drama yöntemidir. Roman karakterlerini daha yakından tanımak ve somutlaştırmak amacıyla edebiyata uyarlanmıştır. Bu yöntemde öykü karakteri yerine geçecek öğrenci tahtanın önüne koyulan sandalyeye oturur. Paltolarına konan sorulara kahramanı düşünerek yanıt verirler.

En sık kullanılan drama tekniklerinden bir olan sıcak sandalye tekniği eğitim ve öğretim açısından çok faydalı bir tekniktir. Özellikle ter dökülen, sor ve soruşturmaya dayalı olan bir tekniktir. Bu teknikte amaç eğitimdir.

Sıcak Sandalye Tekniği Nasıl Uygulanır?
1. Öncelikle bu tekniği uygulamak için okunan bir kitap seçilebilir veya izlenen bir film ya da başka konularda isteğe göre tercih edile bilir. Tabii ki seçilen konuyla ilgili katılan kişilerin bilgisi olması da önemlidir.

2. Konu seçildikten sonra seçilen kişi o kimliğe bürünmesi yani o kişiliği canlandırması gerekir. Diğer kişilerde hazır olduktan sonra lider ortaya bir sandalye koymalıdır ve diğer soru soracaklar da tek sandalyenin karşına doğru sandalyeleriyle birlikte yerlerini almalıdır. Mümkünse yarım ay şeklinde oturulması daha uygundur. Fakat ortam müsait değilse farklı şekillerde yapıla bilir.

3. Kimliği bürünen kişi tüm ‘sıcak’ sorulara yanıt vermesi için gelmesi ve sandalyesine oturması gerek.

4. Katılımcılar ana karaktere belirlenmiş konuyla ilgili sorular sormalıdır. Ana karakterde onların soruna karşı cevap vermeye çalışmaktadır. Özellikle bu sorular kişinin rolüyle, karakteriyle, davranışıyla yani büründüğü kimliğiyle ilgili olması gerekir.

5. Katılımcılar özellikle ana karakterin özel hayatıyla ilgili sorular soramaz, saygı çerçevesinde sorular sormalıdır.

6. Özellikle ana karakterde cevap verirken saygılı ve seviyeli bir şekilde vermelidir.

7. Bu teknikte süre sıkıntısı yoktur ve bu teknik için en az 3 kişi olması gerekir. Ayrıca bu teknik okul öncesi için uygulanamaz.

8. Sıcak sandalye tekniği okul ortamında şu şekilde de yapıla bilir. Öğretmen iki grup yapar ve bu iki gruba 2 tane ana karakter seçer. Ve sandalyelere oturtulmalıdır. Diğer öğrencilerin yüzü tahtaya dönük oturtulmalıdır. Sıcak sandalye de oturanlar tahtaya sırtı dönüktür. Öğretmen veya lider tahtaya bir şey yazar ve iki grup sıcak sandalye de oturan kişilere bunu anlatmaya çalışır. Hangi grubun sıcak sandalyesi bilirse o grup kazanır.

Sıcak Sandalye Tekniğinin Faydaları Nedir?
* Tamamen eğitimsel amacıyla yapılmaktadır.

* Bilgi vermektedir.

* Nasıl soru sorulacağını ve soruya cevap nasıl verileceğini öğretmektedir.

* Tartışarak öğrenmeyi de amaçlamaktadır.

* Görüşme ve danışma gibi yaratıcılığı da geliştirmektedir.

* İletişimi kuvvetlendirmektedir.

* Empati yeteneğini geliştirmektedir.

* Sosyal olmayı sağlamaktadır.

* Öğrenmeyi pekiştirmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com