ŞEY (Fr. chose; Alm. Ding, Sache; İng. thing)

1. BİR şeyin kendisi, mahiyeti, hakikati anlamında mantık, felsefe ve kelâm terimi. Mistik İslam öğretisindeki sonsuzluk ve vahdet-i vücud kavramlarını bünyesinde barındırmaktadır.

2. Düşünceden bağımsız olan kendinde varlık. Var olduğu ya da var olmadığı düşünülen her varlık. Kişi olmayan her varlık.

“Gündelik dilde bu sözcük düşünülen, varsayılan, var sanılan ya da yok sanılan her şeyi belirler. (Jérôme Lalande 1732-1807)

Apayrı ele alınabilen dural durumdaki her varlık, olaya ya da olguya karşılık olarak bir şey’dir (otomobil bir şey’dir, otomobil kazası bir olaydır).

Şey sözcüğünün türü nedir?
Şey sözcüğü hem sözlü hem de yazılı iletişimlerde sıkça kullandığımız kelimelerden biridir. Bu kelime cümle içerisinde kullanıldığında zamir görevini üstlenmektedir. Şey kelimesi zamir türleri arasında bulunan belgisiz zamir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şey nasıl yazılır?
“Şey” sözcüğü daima ayrı yazılır, asla bitişik yazılmaz. Şey neden her zaman ayrı yazılır diye merak ediyorsanız işte yanıtı: “Şey”, “eşya” sözcüğünün tekil halidir. “Eşya” sözcüğü diğer sözcüklerle bitişik yazılmadığı gibi, “şey” sözcüğü de başka sözcüklerle bitişik yazılmaz.

Nen nedir?
Dilde öztürkçeleşmenin tercih edildiği süreçte ‘şey’ için ‘nen’ kelimesi önerilmiş; başta Nurullah Ataç olmak üzere Salâh Birsel ve Kemal Özer, bu kelimeyi eserlerinde kullanmıştır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com