SES TAKINTISI

TAKINTILI kişi, içinden gelen güçlü bir dürtüyle kendini bazı sesleri çıkarmaya mecbur eder. Ses takıntısı, görünürde Tourette sendromuyla benzerlik gösterir. Tourette sendromunda hasta, kendi kontrolü dışında ve çoğunlukla farkına varmadan bazı sesleri çıkarır, kendini kontrol etmesi güçtür.

Ses takıntısı olan kişi, içten gelen güçlü bir güdünün etkisiyle bazı sesleri tekrar eder, istediği zaman kendini kontrol eder; ama bu sesleri çıkarmadığı zaman kendini huzursuz hisseder ve genellikle çıkardığı sesleri belli sayılarda tekrar eder. Tamamen bilinçlidir ve çıkardığı seslerdeki anlamsızlığının farkındadır.

Ses takıntılı, gırtlaktan garip sesler çıkarır, bazı sözleri tekrar eder; duyduğu kelimelerde uyumluluk veya kafiye arar. Kimi bunları sesli yapar, kimi de içinde söyler. Bazı hastalar, belli ritimleri devamlı mırıldarken, bir kısmı da her cümleden veya her kelimeden önce takıntılı olduğu kelimeyi söyler.

Ses takıntısı sağlıklı insanlarda da çok görülür; örneğin, bazı insanlar gün boyunca veya birkaç gün süresince aynı şarkı sözlerini tekrarlayıp dururlar, bazıları da bütün konuşmalarında bazı ses ve kelimeleri kullanırlar. Özellikle “yani”, “eeeeee”, “daha sonra”, “sonrasında” vb. sözcük ve sesler yaygın olarak kullanılır. Müstehcen kelimeler kullananlara da sıkla rastlanılır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com