SAVAŞ (Fr. guerre; Alm. Krieg; İng. war)

1. DEVLETLER ya da toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı kavga.

2. Bir ülkede, siyasal toplulukların ya da toplumsal sınıfların, yönetimi ele geçirmek için giriştikleri silahlı eylem, iç savaş.

Uluslararası İlişkiler disiplini temel olarak iki konuyu incelemektedir: Diplomasi ve savaş. Diplomasi kavramsal olarak silahlı kuvvet kullanımını önleyebilmek amacıyla devletlerarası diyaloğu ve bunun kurumsallaşmasını temel alırken, savaş diplomasinin uzlaşmazlıkları çözmede başarıya ulaşamaması durumunda en az iki taraf arasında, şiddet içeren eylemlerin organize insan grupları arasında yürütüldüğü silahlı kuvvet kullanma durumu olarak tanımlanabilir.

Clausewitz, savaş literatüründe bir başyapıt olarak sayılabilecek eseri Savaş Üzerine’de savaşı, düşmanlara istekleri şiddet kullanarak zorla kabul ettirme eylemi olarak tanımlar.

Analiz Düzeyine Göre Savaş Türleri

Devletlerarası Savaş (Interstate Wars): Tarafları devletler olan savaşlardır

İç Savaş (Intrastate Wars): Uluslararası katılım olsun ya da olmasın devletin sınırları içerisindeki grupların birbirine karşı yürüttükleri savaş türüdür.

Hegemonik Savaş: Dünya devleti kurma amaçlı, coğrafi sınırları olmaksızın az sayıda büyük gücün diğer aktörlere karşı yürüttüğü savaş türüdür.

Topyekûn Savaş (Total War): Çok sayıda gücün birbiriyle farklı tip ve büyüklükteki mühimmatları kullanarak, coğrafi limit gözetmeksizin yürüttükleri savaş türüdür.

Sınırlı (Kısıtlı) Savaş (Limited War): Amacı, kapsamı, tarafları bakımından kısıtlı yürütülen savaşlardır. Örnek olarak I. Körfez Savaşı verilebilir.

Asimetrik Savaş: Tarafların askeri kabiliyetler ve kapasite bakımından birbirlerinden asimetrik olarak farklı olduğu savaşlardır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com