SALAM DİLİMLEME TAKTİĞİ (Salami slicing tactics)

HEPSİNİ tek seferde yapmanın zor veya yasadışı olacağı çok daha büyük bir eylem veya sonuç üretmek için bir dizi küçük eylem kullanma taktiği…

Siyasi olarak terim, muhalefetin üstesinden gelmek için kullanılan tehdit ve ittifakların bölme ve yönetme sürecini tanımlamak için kullanılır. Bununla birlikte, bir saldırgan, tipik olarak siyasi olan bir durumu parça parça etkileyebilir ve sonunda bu duruma hakim olabilir. Muhalefet “dilim dilim” ortadan kaldırılır, ta ki üyeleri (genellikle çok geç) neredeyse tamamen etkisiz hale getirildiğini anlayana kadar. Bazı durumlarda taktikler, etkilenen taraflara protesto veya tepki gösterme fırsatı vermeden, muhalif bir siyasi parti içinde birkaç hizip oluşturulmasını ve ardından partinin içeriden dağıtılmasını içerir. Salam taktikleri, failleri gerçek uzun vadeli amaçlarını gizli tuttuklarında ve kademeli yıkıma girişirken iş birliği ve yardımseverlik duruşunu sürdürdüklerinde büyük ihtimalle başarılı olur.

Finansal olarak “salam saldırısı” terimi, algılanamayacak kadar küçük meblağların tekrarlanan transferleri yoluyla büyük meblağların hileli bir şekilde biriktirildiği şemaları tanımlamak için kullanılır.

Kökeni nedir?
Yaygın olarak salam taktikleri teriminin (Macarca: szalámitaktika), 1940’ların sonunda Stalinist diktatör Mátyás Rákosi tarafından Macar Komünist Partisi’nin Macaristan’da nihai olarak başarılı bir şekilde tam iktidara gelme çabasındaki eylemlerini tanımlamak için icat edildiği düşünülür. “Pahalı bir yiyecek olan salamın bir kerede yenmediğini, yavaşça dilim dilim yenildiğini” belirten Rákosi, Macaristan’ın önde gelen merkez sağ Küçük Toprak Sahipleri Partisini ‘salam taktiği’ olarak bilinen … “adım adım bir yaklaşımla” yok ettiğini iddia etti ve “bu taktik sayesinde, Küçük Toprak Sahipleri Partisinde gizlenen gerici güçleri her gün dilim dilim kesmeyi, dilimlere ayırmayı başardık.” diye belirtti.

Rákosi, rakiplerini faşist (veya en azından faşist sempatizanları) olarak tasvir ederek muhalefetin kendi sağ kanadını, ardından merkezini, ardından sol kanadının çoğunu dışarı atmasını sağladı ve geriye yalnızca komünistlerle işbirliği yapmaya istekli “yol arkadaşları” kaldı.

Bununla birlikte, tarihçi Norman Stone’a göre bu terim, Rákosi’nin katı bir anti-komünist rakibi olan Macar Bağımsızlık Partisi lideri Zoltán Pfeiffer tarafından icat edilmiş olabilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com