SADİZM

Başkasına eziyet etmek suretiyle cinsî tatmin bulma şeklindeki sapıklık.

Sadizm deyince genelde ilk akla gelen sadistik sapkınlıklardır ve Freud sadistik eğilimleri güdüsel olarak değerlendirmiştir. Günümüzde ise her tür dayatma ya da saldırgan davranış, güdüsel sadistik eğilimlerin biçim değiştirmiş ya da yüceltilmiş bir formu olarak daha geniş bir perspektifte ele alınmaktadır.

Kişinin, diğerlerine karşı incitici yaklaşımı tek başına sadistik bir eğilim olarak değerlendirilemez. Başkalarına yönelik düşmanca yaklaşım tepkisel olabildiği gibi, zarar görmüş olmaktan ya da korkmuş olmaktan da kaynaklanabilir. Burada eylemin kötü niyetle gerçekleştirilmiş olup olmadığı ya da zarar verme olgusundan bilinçli ya da bilinçdışı bir doyum sağlanıp sağlanmadığı önem kazanmaktadır.

Sadistik özellikler taşıyan biri günlük hayatta kusursuz bir köleye sahip olma eğilimindedir. Kölenin kendine ait istek, duygu ve hiçbir insiyatif alma durumunun olmaması yanında efendisi üzerinde de hiçbir hak ve talepte bulunmamalıdır. Efendi, kurbanını eğiterek belli bir şekle sokma isteğindedir. Bu tarz bir ilişki özellikle eşcinsel iki erkek arasında yaygındır.

Sadizm Belirtileri Nedir?
Sadizm davranışları pek çok farklı yerde ve pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bu davranışlar; saldırganlık, baskılayıcı tutumlar sergileme, cinsel yönden sadizm, karşısındaki bireye aşağılayıcı tutumlar gösterme şeklinde olabilir. Genellikle sadizm mazoşizm ile beraber kendini gösterir.

Öfke Duygusu: Birey öfke duygusunu kendisine ya da başka bir bireye karşı hissedebilir. Ancak öfke duygusunu kime hissettiği bu konuda tanıyı tamamen değiştirmektedir. Çünkü birey öfkeyi kendisine duyduğu bir duygu olarak ifade ediyorsa bu durum mazoşizm olarak adlandırılır. Birey öfke duygusunu karşısındaki bireye karşı hissediyor ise bu duruma sadizm denilmektedir.

Nefret Duygusu: Bireyin daha önce yaşamış olduğu travmatik boyuttaki ilişkilerinden dolayı çevredeki insanlara karşı ilgisiz ya da etraftaki nesnelere yönelik nefret duygusu hissedebilir.

Yüksek Sesle Baskılayıcı Tarzda Konuşma: Birey kendisini ifade etmekte zorlandığı duygu ve düşüncelerini yüksek sesle iletmeye çalışabilir.

Hızlı Nefes Alıp Verme Durumu: Birey öfkelendiği andan hemen önce yükselen stres hormonlarının etkisiyle hızlı nefes alıp verebilir.

Kötü Sözler Kullanma: Sadist kişiler karşısındaki insana kendilerini tatmin etmek suretiyle hakaret, küfür veya o bireyin canını yakacak biçimde söylemlerde bulunabilir.

Cinsel Sadizm Durumu: Sadizmin bir diğer türü de cinsel sadizm durumudur. Cinsel sadizm durumunda sadist kişi, partnerine duygusal veya fiziksel acı çektirecek biçimde çeşitli eylemlerde bulunur. Bunlardan bazıları; cinsellik sırasında partnerini dövme, acı çektirmek amaçlı partnerini yatağa ya da başka bir yere bağlama, sözcükleriyle partnerini aşağılama, partnerine tokat atma gibi davranışlardır. Bu nedenle cinsel sadizm davranışları dünya sağlık örgütünün kategorileştirmesine göre cinsel sapma bozuklukları içinde yer almaktadır.

Sadizm Nedenleri Nelerdir?
Sadizmin nedenleri günümüzde hala kesin ve net olarak açıklanamasa da birbirinden farklı sebeplerin birlikte bulunması sadistik davranışlar diye adlandırılan davranış bozukluklarının ortaya çıkmasında etkin rol oynamaktadır. Davranış bozukluğunun en temel sebebi bireylerin bebeklik ve çocukluk döneminde anne-babalarıyla yaşadıkları travmatik ilişkileridir.

Sadistik davranışların ortaya çıkmasında büyük rol oynayan diğer önemlisi neden ise ergenlik dönemindeki bireylerin, ebeveynleri ile kurdukları iletişimde yaşadıkları sorunlardır.

Sadizm hastalık mı?
Daha eskiden, BDSM ( Bondage discipline submission madochism) tecrübeleri yaşayan insanlar genellikle ya Sadizm ya da Mazoşizm tanısına dahil edilirlerdi ve psikiyatri tarafından, dürtü ve eğilim bozukluğu kapsamında bir hastalık olarak görülürdü.

İsviçreli Psikanalist Fritz Morgenthaler, Homoseksüellik – Heteroseksüellik – Sapkınlık (1984) konulu kendi araştırmasında, muhtemel problemlerin mutlaka standart dışı eğilimlerden kaynaklanması gerekmediğini, aksine kural olarak ve aslen eğilim üzerindeki etkilerin gerçek veya haklı nedenlerin yarattığı ortam reaksiyonundan kaynaklandığını tespit etmektedir.

Avustralya’da anket sorularının ulaştırıldığı 19.000 kişiyle yapılan bir anket çalışmasında, BDSM eğiliminin ve bunların tecrübe edilmesinin belirli bir azınlık grubu tarafından düzenli olarak uygulanan bir cinsel oyun türü olarak görüldüğü, neticesine varıldı. Her BDSM uygulayıcısı psikolojik bir travmaya sahip olduğu anlamına gelmez.

Sadizm tedavisi var mı?
Sadist duygular içinde olan kişilerin saldırganca tutumlarının altında, yaşamlarındaki kırılmışlıklar ve acılar yatmaktadır. Bu kişilerin sadistik duygulardan kurtulabilmesi için tek yol psikoterapi tedavisinin uygulanmasıdır. Bunların sadece ilaç kullanımı ile tedavi etmek mümkün değildir.

Sadizm kişilik bozukluğu mu?
Sadizm, başkalarının acı veya rahatsızlık duyduğunu görmekten zevk almayı içeren bir kişilik bozukluğu türüdür. Bozukluğun adi, cinsel zevk alma kaynağı olarak acı verme teması etrafında roman yazmasıyla ünlenen Fransız aristokrat Marquis de Sade’in (1740-1814) adından türetilmiştir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com