RUMİNASYON (Rumination)

Zihinde tekrarlayıcı bir şekilde devam eden olumsuz düşüncelere ruminasyon denir. Bir diğer adı zihinsel geviş getirme ya da zihinsel uğraştır. Psikoloji literatüründe düşünce düzeyindeki patolojiyi belirtmek için kullanılan bir terimdir.

Ruminasyon, olumsuz duyguları veya deneyimleri tekrar tekrar düşünmektir. Ruminasyon yapan kişiler duygularını etkili bir şekilde işleyemeyebilir ve artan anksiyete ve depresyona sahip olabilirler.

Ruminasyon dört farklı şekilde kişiyi etkiler.

1.) Depresif duygu durumuyla tetiklenen olumsuz düşünceleri ve anıları daha olası hale getirir.

2.) Tekrar eden olumsuz düşüncelerle birlikte daha kötümser ve kaderci düşünme biçimini güçlendirerek problem çözme becerilerini olumsuz etkiler.

3.) Stresli ve gergin durumlarla baş edebilme becerilerinin kullanılmasını engeller.

4.) Sosyal anlamda birçok kayıplara sebep olur.

Ruminasyonun belirtileri nedir?
Ruminasyon stresli durumlara dair tekrarlayıcı, sürekli ve problem çözümüne odaklanmadan yapılan aşırı düşünme olarak tanımlanabilir6. Aynı zamanda yaşanan olayların neden, anlam ve sonuçları ile ilgili tekrar tekrar düşünmek, bilişsel şekilde geviş getirmek anlamını da taşımaktadır.

Ruminasyon bozukluğu ne demek?
Ruminasyon bozukluğu bir yeme bozukluğudur ve yiyeceklerin yutulduktan sonra ağza getirilmesi ve tekrar yutulmasını tanımlamaktadır. Psikoloji alanında “Ruminasyon nedir?” sorusuna zihinsel geviş getirme cevabının verilmesi bu sebepten kaynaklanmaktadır.

Ruminasyon bozukluğu kimlerde görülür?
Ruminasyon bozuklugu genellikle bebeklerde ya da çocuklarda görülür. En çok da zihinsel engelli bebeklerde rastlanilir. Hastalik bir çok sebepten kaynakli olarak olusabilir. Kazara yedigi besinleri kusan ve çigneyip tekrar yutan çocuklar ebeveynleri tarafindan ihmal edilirse bunu aliskanlik haline getirilebilir.

Ruminasyon nasıl tedavi edilir?
Davranışçı tedaviler uygulanır ve sistematik duyarsızlaştırma sayesinde kişi yaşadığı bu durumundan yavaş yavaş kurtulur. Yeme bozukluğuyla alakalı ruminasyon gözlemleniyorsa psikolojik destekle beraber beslenme uzmanından da yardım alınmalı.

Ruminasyon bozukluğu neden olur?
Ruminasyonun başlıca sebepleri stresli ve gergin durumlar, travmatik yaşam olayları ve yaşamda karşılaşılan zorluklardır. Stres yaratan olayları algılama biçimi ve bununla baş edebilmek için verilen duygusal tepkiler ruminasyonun ortaya çıkmasına neden olur. Ruminasyon istemsizce ortaya çıkar.

Ruminasyondan nasıl kurtulunur?
Ruminasyon(sürekli zihne gelen tekrarlayıcı düşünceler) de azalacaktır çünkü beyniniz problem üzerinde durmak yerine çözümleri düşünmeye odaklanmıştır. Ruminasyonun durdurulmasının en iyi yolu bir kontrol planı yapmaktır. Kontrol planı, kontrol edebileceğiniz veya kontrol edemediğiniz şeylerin listesidir.

Amerikalı deneysel psikolog Ethan Kross, “Bir çözüm bulmak yerine, bu deneyimlerin duygusal unsurlarını gerçekten zayıflatıcı olabilecek şekilde tekrar tekrar prova ederek dönmeye başlarsınız. Ruminasyon, düşünme ve performans yeteneğinizde sorunlara, ilişkilerinizde sorunlara yol açabilir ve ayrıca fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir.” diyor ve anıya dışarıdan bir gözle bakmaya çalışmanızı, böylece duygulara daha az kapılmanızı öneriyor.

Obsesif ruminasyon nedir?
Kişinin, sonu gelmez bir şekilde, sürekli belli konular üzerinde düşünmesi, basit gündelik olayları bile bir sonuca varamadan, kendi içinde uzun uzadıya tartışması durumuna “obsesyonel ruminasyon” denir.

AŞIRI DÜŞÜNME (RUMİNASYON) KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Ruminatif düşünce çoğunlukla depresif duygu durumu yaşayan, anksiyete seviyesi yüksek, obsesif düşünce yapısına sahip kişilerde ve travma sonrası stres bozukluklarında ve yeme bozukluğu gibi problemlerle ilişkili olarak da görülebilir. Temelinde çoğunlukla belirsizlik ve geleceğe yönelik yoğun kaygı duyma, depresif düşünce örüntüsü, rahatsız edici duyguları ve durumları uzaklaştırma arzusu, ve kaygı duyulan olayı kontrol edebilmeye yönelik çabalama gibi durumlar görülür. Geçmişte travma yaşamış olmak, ailede psikolojik bozukluk öyküsü, kronik hastalıklar ve kronik strese maruz kalmak gibi yaş ve cinsiyetle ilişkili farklılıklar da kişilerin ruminasyon yaşama olasılıklarını etkileyebilir. Örnegin, ergenlik döneminde ki kız ve erkeklerle yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla ruminasyona daha yatkın olduğunu göstermiştir. Bunun yanında belirli bir yaştaki yetişkinlerin genç yetişkinlere oranda daha az ruminasyon yaşadıkları gözlemlenmiştir.

NE ZAMAN DESTEK ALMALI?
aman zaman bizi kötü hissettiren olaylar yaşamak, bu duygulardan uzaklaşarak iyi hissetmek istemek her insanın yaşadığı doğal deneyimlerdir. Fakat bazen bu kurtulma çabası ileri bir boyuta geçerek zihnimizin ve vaktimizin çoğunu işgal eden bir hal alabilir ve başka problemlerin habercisi olabilir. Bu nedenle, bu ruminatif düşünceler aile, iş ve özel hayatınızdaki işlevselliğinizi etkiliyor ve hayatta yapmak istediklerinizi engelliyorsa profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com