RÖVEŞATA

Başka spor branşlarında görülse de daha çok futbolda, havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma…

Hareketin ilk yapıldığı yer ve zaman olarak çeşitli iddialar mevcuttur. Farklı kaynaklarda Brezilyalı Leônidas, Şilili Ramón Unzaga, İtalyan Carlo Parola ve Callao’da yaşayan Afro-Perulu halkın röveşata hareketini ilk yapanlar olduğu söylenmektedir.

Röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan “rovesciata” sözcüğünden geçmiştir. İtalyancadaki kökeni ise tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan “rovesciare” kelimesine dayanır.

İlk röveşata golünü kim attı?
Şili’de, Bask kökenli Şilili futbolcu Ramón Unzaga’nın, 1914 yılında oynanan bir maçta yaptığı hareket, röveşatanın ilk ortaya çıktığı zaman olarak kabul edilmektedir. İtalya’da, 15 Ocak 1950’de oynanan maçta bu hareketi sergileyen Carlo Parola’ya mal edilmiştir.

Uruguaylı Yazar Eduardo Galeano’ya göre röveşata, “Şili’nin liman kenti Talcahuano’nun stadında Ramon Unzaga tarafından icat edildi”. Gölgede ve Güneşte Futbol kitabında Galeano, Unzaga’nın “Sırtı yere dönük, ayaklarıyla havada ani bir makas hareketi yaparak ve topu arkaya vurarak gerçekleştirdiğini” yazar.

Röveşata atan kaleci kim?
Birden fazla olsa da en dikkat çekeni Güney Afrikalı kaleci Oscarine Masuluke’nin attığıdır. Ancak Puskás ödülünün röveşatayla gol atan kaleci Masuluke yerine Olivier Giroid’a verilmesi Afrika’da çok tepki toplamıştı.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com