ROI (Return On Investment – Yatırım Kârlılığı)

BİR yatırımın kârının maliyetine oranıdır. Yatırımcılar ve şirketler tarafından sermayeyi riske etmenin verimliliğini ölçmekte kullanılır. Benzer alternatiflere göre yüksek bir yatırım kârlılığı, bir yatırımın riske değer olduğuna işaret eder.

Örnek olarak 100 TL yatırımınız size 150 TL olarak geri dönüyorsa ROI oranı %150’dir. Bu oran %50 olursa 100 TL için 50 TL getiri sağladığınızı yani %50 oranında zarara uğradığınız anlama gelir.

ROI ve Roas arasındaki fark nedir?
ROAS’ta belirli kampanyalara odaklanılırken ROI’de, reklam harcamaları ve toplam reklam maliyeti çok daha geniş kapsamlı şekilde ele alınır.

ROI Ne İçin Kullanılır?
ROI en iyi, iki farklı yatırımın başlangıç maliyetini karşılaştırmak ve geçmiş veya gelecekteki yatırımların kârlılığını değerlendirmek için kullanılır.

ROI kaç olmalı?
Verimli bir reklam için ROI daima 1’in üzerinde olmalıdır.

ROI formülü nedir?
Yatırım getirisi, yapılan yatırımın getirisini görmek için kullanılan sayısal değerdir. Yatırımlarınızın sayısal getirilerini ölçmek için kullanılır. ROAS’a göre daha genel değerlendirmeler için kullanılır. ROI = Kar(Gelir-Maliyet) / Maliyet x 100 formülü ile hesaplanır.

ROI analizi nasıl yapılır?
Formüllerin temelinde yatırım, ürün maliyeti ve gelir kalemleri yer aldığı için bazı durumlarda ihtiyaca göre de şekillendirilebilir. Daha verimli sonuçlar doğurmasından dolayı kullanılan en yaygın ROI denklemi şöyledir: ROI = (Gelir – (yatırım maliyeti + ürün maliyeti)) / (yatırım maliyeti + ürün maliyeti)

ROI ve ROE nedir?
ROI kavramı, meşhur kimya devi Dupont Grubu tarafından hayata geçirilen Dupont Analizi yöntemi ile ROE kavramı (return on equity, sermaye karlılığı) ile beraber ilk defa literatüre girmiştir. ROE ile sadece özvarlık karlılığı ölçülürken, ROI o iş koluna yapılmış olan tüm yatırımın karlılığını ölçer.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com