ROBUSTA

KAHVEYLE uzaktan yakından ilgilenen hemen herkesin en iyi bildiği şeylerden biri, çekirdeklerin iki temel çeşidinin olmasıdır: Robusta ve Arabica.

Robusta kahvesi, coffea canephora adlı bitki türünün çekirdeklerinden elde edilir. Kahve piyasasının ortalama %40’ını oluşturan Robusta, nispeten yakın bir tarihe sahiptir. Arabica kahvesine kıyasla daha alçak rakımlarda yetiştirilebilen, hastalıklara ve kuraklığa karşı dirençli olan bu kahve; coğrafi açıdan da zengin bir çeşitlilik sunar. Günümüzde en çok Afrika ve Asya ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Düşük asiditeye sahip tat profili ve yumuşaklığı ile öne çıkan Robusta kahvesi, özel kahve karışımları yapmaya oldukça elverişlidir. Bu özelliği üretime de yansımış, Erecta ve Nganda gibi melez türlerin yaratılmasına da ortam hazırlamıştır. Doğada kendiliğinden melezlenen bu türler; Robusta kahvenin dayanıklılığının ve kendine has lezzetinin hem nedeni hem de sonucu olmuştur.

Robustanın özellikleri nedir?
Robusta kahve kafein oranı %1.4 ile yüzde 4 arasında farklılaşır. Genellikle espresso ve hazır kahve yapımında tercih edilir. Robusta ile kahve yaparken süt, şeker ya da buz tercih etseniz bile aroması, değişikliklere dayanabilecek kadar baskındır. Genellikle blend olarak sunulur.

Espresso için Arabica mı, Robusta mı uygundur?
Robusta kahvesinin en temel özelliği acılığıdır. Hazır kahve, espresso ve belirli öğütülmüş kahve karışımlarında dolgu maddesi olarak kullanılır.

Robusta nerede üretiliyor?
Yaygın olarak Batı Afrika’da bulunmaktadır. Her iki türe ait kahvenin tadı, içeriği ve yetiştikleri yükseltiye göre farklılık göstermektedir. Farklı yükseltilerde yetişen kahveler, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak farklı aromalara sahiptirler.

Robusta kahve nasıl anlaşılır?
Robusta kahve, Arabica’ya göre daha fazla kafein içerir. Arabica’ya göre daha alçak yerlerde yetişen Robusta çekirdeğinin tadı daha acı ve daha keskindir. Arabica çekirdeği ise daha yumuşak, ince ve çoğunlukla hafif bir meyve aromasına sahiptir.. Tabi ki bütün bunlar genel bilgilerdir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com