RİBAUND (İng. Rebound)

1. (Basketbol) BİR topun basketbol potasına çarpıp havada döndükten sonra basket olmadan havada tutulmasıdır; oyuncuların çember altında, potadan veya çemberden dönen topu kapmak için yaptıkları zıplayış.

İki tür ribaund vardır; birinci ribaund Savunma Ribaundu, ikincisi ise Hücum Ribaundudur.

Savunma Ribaund’u bir kişinin kendi potasından ribaund almasıdır. Hücum Ribaund’u ise rakip takımın potasından ribaund almaktır.

Basketbol maçlarında oyuncunun attığı sayı ve bloklarıyla beraber aldığı ribaundlar da istatistik olarak tutulmaktadır. NBA’de bir oyunda 40 ve üzerinde ribaund alan oyuncuların listesi tutulmaktadır.

Ribaund nasıl alınır?
Özellikle savunma oyuncuları, pota altında oynayan pivotlar, dışarıda oynayan forvetler ribaund yapabiliyor. Ribaund almayan oyuncu karşı tarafa tekrar hücum şansı vermiş oluyor. Yetenekli oyuncular topun çembere değdikten sonra ne yöne hareket edeceğini tahmin edip o şekilde ribaund alabilirler.

2. (Tıp) Bir ilacı kullanıp bıraktıktan sonra görülen etkiye verilen isimdir. Buna göre bir ilaç kullanılıp bırakıldıktan sonra bazı belirtiler görülmeye başlar. Bu etkiler ribaund (rebound) etkisi ile açıklanır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com