REVALÜASYON

REVALÜASYON, para birimi değer kaybeden ülkelerde para değerinin artırması amacıyla devletin merkez bankaları aracılığı ile piyasaya müdahale etmesidir.

Devalüasyonun tersi olarak da bilinen revalüasyon, bir ülkenin parasının değerinin, altına, gümüşe ve dövize göre yükseltilerek yeniden ayarlanmasıdır. Kelime anlamı da ‘değerinin yükseltilmesidir’. Revalüasyon temelde ödemeler bilançosu fazla veren ülkelerin kullandığı bir ekonomik terimdir.

Revalüasyon hangi durumlarda yapılır?
Revalüasyon bir hükümet politikasıdır. Ödeme dengesi yüksek olan yani ödemesi kendisine yapılan ödemelerden fazla olan ülkelerin genellikle uyguladığı bir politikadır. Merkez bankalarında ihtiyaçtan fazla döviz ve altın stoku bulunması halinde uygulanabilmektedir.

Revalüasyon Özellikleri Nelerdir?
Revalüasyon özellikleri, revalüasyon politikası güden ülkelerde yaşayan kimseler ve revalüasyon konusunu araştıran kimseler tarafından merak edilmektedir. Revalüasyon aslında ödeme dengesi bozuk olan ülkelerde hükümetlerin ekonomi planları arasında yer alan bir işlemdir. Revalüasyon işleminin özellikleri ise şu şekildedir:

Revalüasyon bir hükümet politikasıdır.
Ödeme dengesi yüksek olan yani ödemesi kendisine yapılan ödemelerden fazla olan ülkelerin genellikle uyguladığı bir politikadır.
Merkez bankalarında ihtiyaçtan fazla döviz ve altın stoku bulunması halinde uygulanabilmektedir.
Revalüasyon politikası ile hükümetler ödeme dengesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Revalüasyon Sonuçları Nelerdir?
Revalüasyonun sebep olduğu durumlar, olumlu ya da olumsuz olabilmektedir. Revalüasyonun piyasaya olumlu etkileri ise şu şekildedir:

Revalüasyon ilan edilen ülkenin para birimi revalüasyon ile değer kazanabilmektedir.
Revalüasyon ilan edilmesi halinde mal ve hizmetlerin fiyatları ucuzlayabilmektedir.

Revalüasyonun Olumsuz Etkileri Var mıdır?
Revalüasyon işleminin olumsuz etkileri, olumlu etkilerinden oldukça daha fazladır. Hükümet tarafından ilan edilen revalüasyonun olumsuz etkileri şu şekildedir:

Revalüasyon ilan edilen ülkede dıştan alınan ürünler yani ithalat artmaktadır.
Revalüasyon ilan edilen ülkede yani ihracat azalmaktadır.
Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
Revalüasyon ilan edilen ülkenin para biriminin gerçek değeri bilinmemektedir. Merkez bankasının ekonomik hayattan elinin çekmesi ile ülkenin kullandığı para biriminin aniden değer kaybetmesi piyasayı olumsuz etkileyebilmektedir.
Ticaret hayatı revalüasyondan olumsuz etkilenmektedir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com