RETRO

1. (Moda) LATİNCE’DE “geriye doğru” anlamına gelen retro ön eki, bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarz, üslup, yönelim yahut akım…

Söz konusu şeyin en az on beş veya yirmi yıl eskiye ait olduğu anlamına gelmektedir. Örneğin 1980’lerin veya 1990’ların giysileri retro sayılabilir.

Fransa’da rétrospectif sözcüğünün kısaltması olan rétro, Charles de Gaulle’ün yeniden değerlendirmeleri ve Fransa’nın II. Dünya Savaşı’ndaki rolü ile kültürel geçerlilik kazandı. Rétro terimi daha sonra o dönemi hatırlatan nostaljik Fransız modaları için kullanılmaya başlandı.

Dekorasyonda Retro Tarzı Nedir?
Retro tarzı, “yakın geçmişin eğilimlerinin, akımlarının, modalarının veya tutumlarının bilinçli olarak türevi veya onları taklit eden bir stil” olarak tanımlanabilir. Genellikle en az on beş veya yirmi yıllık bir geçmiş anlamına gelir. Örneğin, 1980’lerden veya 1990’lardan kalma giysiler retro olabilir. Retro stil, modası geçmiş bir stil veya yeniden moda haline gelen modadır. “Retro” kelimesi geleceğe doğru bir ilerleme yerine geçmişe doğru bir hareketi temsil eder ve tasarımlarda geriye, geçmişe yönelik nostaljik bir bakış açısı gerektirir. Retro parçaların eski olması gerekmez; yepyeni olabilirler. Ancak kopyalamaya çalıştıkları zamanın veya öğenin tarzında yapılması gerekir.

Mobilyada Retro Stili Nedir?
Retro akımı ilk olarak İskandinav ülkelerinde ortaya çıktı ve 1950 ve 1970’lere hakim olmaya başladı. Retro, “retrospektif”in kısaltmasıdır ve geçmişi hatırlamak anlamına gelir. Dolayısıyla bu tarz tasarımlar ve mobilyalar nostaljik bir özelliğe sahiptir ancak yine de modern trende göre gelişebilme esnekliğine sahiptirler. Günümüzde retro, klasik ve modern unsurların bir birleşimidir. Geçmişin izlerini taşıyarak özgünlük ve modernlik duygusu yaymaktadır.

Retro tarz, kişisel zevklerle yakından ilgilidir. Retro bir parça kişiye belirli ve gizli bir nedenle çekici gelebilir veya nostalji duygularına ilham verebilir. Tasarımcılar, üreticiler ve müşteriler, retro mobilyalar hakkında konuştuklarında genellikle yıllar önce popüler olan stillere saygı gösteren bir mobilya tarzına atıfta bulunurlar. Retro stil mobilyalar aslında 1950’ler, 1960’lar, 1970’lerde revaçta olan tasarımlardı. Son zamanlarda ise bu listeye 1980’leri de ekleyebiliriz. Dediğimiz gibi retro mobilyalar eski olmak zorunda değil, bu stili yansıtan birçok yeni tasarım bulunmaktadır.

Retro ve vintage arasındaki fark nedir?
Özetle vintage gerçekten eski ürünler için; retro ise sadece “eski gibi görünen” yeni ürünler için kullanılır.

2. (Astroloji) Retro, Retrograde (geriye doğru giden, kötüleşen, bozulan) teriminin kısaltılmış kullanımı; astrolojide bir gezegenin geri gitmesi anlamını taşır.

Aslında normal şartlar altında hiçbir gezegen tabi ki geri gitmez, bu durum sadece bir yanılsamadan ibarettir. Teknik açıdan bakıldığında hiçbir gezegen Güneş etrafındaki yörüngesinde geriye doğru bir hareket yapmadığı gibi, yavaşlamaz da. “Retro – Durağan – Direkt” döngüler sadece Dünya’daki bakış açımızdan kaynaklanan yanılsamalardır. Bunu şöyle açıklayabiliriz; Dünya ve diğer gezengenler, Güneş etrafında farklı hız ve farklı yörüngede dönmektedirler. Biz Dünya’dan izlerken, gezegenlerin dönüş hızları Dünya’nın dönüş hızından daha yavaş bir konuma geldiğinde, gezegenler izlediğimiz referans noktasından geri gidiyormuş gibi algılanırlar. Bu durum, astrolojik olarak retrograde, kısaca retro olarak adlandırılır.

Retro zamanlarının astrolojik olarak ifade ettiği şey ise, bizlerin durup dinlenmemizin, olanı biteni tekrar düşünmemizin ve gözden geçirmemizin gerekliliğidir. Retro dönemlerinde gezegenlerin, bizlerin haritalarındaki yönettikleri alanlar ve aktiviteler iyi çalışamaz. Böylelikle birçok alanda karışıklıklar yaşanması mümkün hale gelir. Sonuçta retro gezegenin temsil ettiği konularda zorlanmalar, arızalar, sorunlar oluşur.

Her gezegenin retro süresi farklıdır. Merkür retroları yılda üç, bazen de dört kez gerçekleşebilir. Merkür gezegeni 20 – 24 gün, yaklaşık üç haftalık bir süre boyunca gökyüzünde geriye doğru hareket edermiş gibi görünür. “…miş gibi” burada algılanması gereken önemli bir noktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi Dünya ve diğer gezegenler Güneş etrafında farklı bir hızda ve yörüngede dönerler. Merkür Güneş’e en yakın gezegen olduğu için yörüngesi Dünya’dan çok daha kısadır bu nedenle yılda yaklaşık üç ya da dört defa Dünya’yı geçer. İşte o zaman biz “Merkür Retro” dönemini yaşarız.

Merkür retrolarında eskiye dair bazı işler, ilişkiler veya bir türlü verilemeyen kararlar tekrar karşımıza çıkabilir. Burada yine durup, önceden düşünemediğiniz şekilde düşünmeye, olayları veya kişileri yeniden başka bir gözle değerlendirmeye ve bu bakış açısıyla yeniden iletişime geçmeye çalışmalıyı denemeliyiz.

Kısacası Merkür retroları aslında, kişinin içe dönmek, kendisiyle yüzleşmek, hayata ve kendine dair yeni bakış açıları keşfetmek, yeni yaratıcı fikirler geliştirmek için ideal zamanlar haline dönüştürülebilir. Böylece hem kısa sürelerle yeniden ve yeniden kendimize yönelmiş, hem de olabilecek aksaklıklardan korunmuş veya hiç değilse etkilerini aza indirgemiş olabiliriz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com