RAPUNZEL SENDROMU

SAÇ yahut kıl yeme hastalığı (trikofaji); kişinin saçlarını koparması, yemesi ya da yutması şeklinde tekrar eden psikolojik bir rahatsızlık…

Mideden ince bağırsağa veya ötesine uzanan sıra dışı bir bezoar (mide ve bağırsaklarda bazı maddelerin sertleşerek oluşturduğu kitle) şekli, hastalığın temel tanımıdır. Bezoarlar, emilmeyen gıdaların sürekli olarak birikmesi sonucunda boyut olarak artmakta ve sindirim sistemine zarar vermektedir.

Bu sendromun ismi, Grimm kardeşlerin masalındaki 12 yaşındaki uzun saçlı Rapunzel adlı kız kahramandan kaynaklanmakta olup, ilk kez 1968’de Vaughan adlı yazar tarafından tanımlanmıştır.

Rapunzel sendromu, sıklıkla kız çocuklarında görülür.

Belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri arasında en sık rastlananlar şunlardır:

Midede birikmiş, bağırsağa veya kolona sarkmış saç yığını.
Bağırsaklarda büyük ya da küçük çapta tıkanmalar.
Trikotilomani.
Genelde psikiyatrik bozukluklar görülen hastalarda ortaya çıkar.

Rapunzel Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Uygun müdahale yapılmadığı takdirde midede ve bağırsaklarda oluşan saç yığınları, mide delinmesine ve bağırsak duvarlarında yırtılmaya neden olabilmektedir. Ayrıca Rapunzel sendromu; zehirlenme, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve şiddetli ağrılara da sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalığa sadece fiziksel olarak değil psikolojik açıdan da bakıldığı için tedavi edilmediği sürece kişide özellikle takıntılar ile karakterize olmuş obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi rahatsızlıkların görülmesi olasıdır.

Rapunzel Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Hastalığın tedavisi için erken zamanda bir doktora danışılmalıdır. Rapunzel sendromunu genellikle dışardan bir kişi fark etmektedir. Dolayısıyla bu kişi, hastayı doktora yönlendirmektedir. Teşhis aşaması için bir dahiliye uzmanına başvurulmalıdır. Ardından endoskopi için bir genel cerraha ya da gastroenteroloğa (sindirim sisteminin tanı ve tedavisiyle ilgilenen uzman) gidilmesi gerekmektedir. Operasyon için ise bir cerraha görünülmesi mühimdir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com