RAMAZAN

1. HİCRÎ takvime göre 9. ay…

2. İslam inancına göre Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve teravih namazının kılınmaya başlandığı ay.

Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185).

Ramazan kelimesinin kök anlamıyla ilgili olarak oruç tutulan bu ayda açlık ve susuzluğun etkisiyle insanın içinin yandığı, orucun hararetiyle günahların yakıldığı, güz yağmurlarının yeryüzünü yıkadığı gibi ramazan orucunun da müminleri günahlardan yıkayıp temizlediği için aya bu ismin verildiği yönünde bazı kitaplarda yer alan açıklamaların ise İslâm’dan sonra orucun etkilerine bakılarak yapılan ve tarihî bilgilerle pek örtüşmeyen yakıştırmalar olduğu anlaşılmaktadır; çünkü hicrî takvimde yer alan ay isimlerinin İslâm’dan önce konulduğunda şüphe yoktur.

RAMAZAN BAYRAMI: Ramazan ayı bittikten sonra üç gün boyunca kutlanan bayram, şeker bayramı.

RAMAZAN DAVULU: Oruç tutanları sahura kaldırmak için Ramazan ayında imsakten önce sokaklarda çalınan davul.

RAMAZAN MÂNİSİ: Ramazan ayında ramazan davulu eşliğinde okunan ve ramazana ait güzellikleri dile getiren nükteli mâni.

Ramazanı tutmak: Oruç tutmak.

Ramazanı yemek: Oruç tutmamak, oruç yemek.

Ramazan ne demek?
Ramazan sözcüğünün, “kuru sıcak” anlamına gelen ‘ramaḍ’ kökünden veya “güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış olan yer” manasındaki ‘ramdâ’ kelimesinden türediği düşünülmektedir.

Ramazan ayının Müslümanlar için önemi nedir?
Kur’ân-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Oruç İslam’ın beş temel şartından birisidir ve Ramazan ayında tutulur.

Oruç neden her yıl 10 gün geri gelir?
Hicri takvim, Halife Ömer’in zamanında düzenlenmiştir. Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 – 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.

Oruç tutmak kimlere farzdır?
İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

İlk oruç ne zaman farz oldu?
Müslümanlara farz kılınan ilk Ramazan orucu Bedir Gazvesi’ne denk gelmişti. Bedir Savaşı hicretin 2. yılının 17 Ramazan’ında (14 Mart 624) meydana geldi. Allah’ın Elçisi ise Bedir için 12 Ramazan’da Medine’den hareket etti. Ramazan’ın 1. günü 26 Şubat 624 tarihine tekabül eder.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com