POLİS DEVLETİ (police state)

DEVLET organlarının hukukla bağlayıcılığının bulunmadığı, hukuk kurallarının pratikte uygulanmadığı, yargılamaların ve uygulamaların hukuki çerçevede şeffaf bir şekilde yürütülmediği devlet tipi…

Devletin kolluk gücünü kullanarak vatandaşlarını koruma altına aldığı bir devlet tipini ifade etmez.

Daha önce polis devleti, sivil idare tarafından yönetilen olağan devletler için kullanılmasına karşın yirminci yüzyılın başından beri sivil otoritelerin baskıcı varlığıyla tanımlanan ve istenmeyen bir yaşam durumunu tanımlayan “duygusal ve aşağılayıcı bir anlam” kazanmıştır.

Bir polis devletinin sakinleri, polisin gözetim veya kısıtlamalarına tabi olan seyahat etme özgürlüğü, politik özgürlükler, görüşlerini ifade etme özgürlüğü, iletişim özgürlüğü ve daha birçok özgürlüklerinde kısıtlamalar yaşayabilirler. Bir polis devletinde politik kontrol olağan koşullardaki hukuk devleti tarafından uygun görülen sınırların dışında etkinlik gösteren gizli polis gücü aracılığıyla da uygulanabilir.

Bireysel özgürlük ile ulusal güvenlik arasında uygun bir dengenin ne olduğuna dair farklı politik görüşler olduğundan, bir polis devletini tanımlayan nesnel standartlar yoktur.

George Orwell’in 1984 romanındaki kurgusal Okyanusya devleti, Polis Bilimi Ansiklopedisi tarafından “bir polis devletinin kesin kurgusal muamelesi” olarak tanımlanmış ve aynı zamanda terimin çağdaş kullanımını da etkilemiştir.

Polis Devleti Örnekleri
Polis devleti ile ilgili ilk akla gelecek örnekler, Hitler dönemi Almanya’sı ve Mussolini dönemi İtalya’sıdır. Başlangıçta demokratik bir devlet olan Almanya, Nazilerin iktidara gelmesi ile birlikte, halka karşı baskıcı bir politika uygulamıştır ve bu baskı rejiminin hukuki dayanağı ya da hukuk kurallarıyla açıklanacak herhangi bir noktası yoktur.

Tibet olaylarının yaşandığı sırada, Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bir polis devletine dönüştüğü söylenebilir.

Apartheid döneminde Güney Afrika, hukuk kurallarına bağlı kalmadan yaptığı uygulamalarla polis devleti nitelikleri taşır.

Cumhurbaşkanı (ve daha sonra diktatör) Fulgencio Batista yönetimi sırasında Küba Cumhuriyeti otoriter bir polis devleti olmuştur. 1959 Küba Devrimi’nde Fidel Castro’nun Batista’yı devirerek iktidara gelmesi ve Marksist-Leninist bir cumhuriyet kurması ardından Küba’da polisin etkisi daha da artmıştır.

2013 Mısır Askerî Darbesi’nden bu yana Mısır’ın askerî hükûmeti, dinî aşırıcılık ile mücadele amacıyla dini inancını yaşama ve ifade etme özgürlüklerini kısıtlamakla suçlanmaktadır.

Zine el-Abidine Ben Ali döneminde, Tunus bir polis devleti olarak yönetilmiştir.


Kaynaklar:

  1.  YILDIZ, Hayrettin. “Hukuk Devleti’nin Gelişim Sürecinde Mülk Devleti ve Polis Devletinin Yeri.” Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15, no. 2 (2013): 211-230.
  2.  Çeliksu, Sinan. “Siyaset bilimi yaklaşımı ile polis kurumu.” Master’s thesis, Uludağ Üniversitesi, 2006.
  3.  Günday ,İdare Hukuku, op.cit.,s.36-3737
  4.  Aliefendioğlu, Yılmaz. “Hukuk Devleti.” Demokrasi Platformu 1, no. 4 (2005).
  5.  Aliefendioğlu, Yılmaz. “Hukuk Devleti.” Demokrasi Platformu 1, no. 4 (2005).
  6.  Encyclopedia of Latino Popular Culture. Greenwood Publishing Group. 2004. ss. 120-. ISBN 9780313332104. Erişim tarihi: 27 Mart 2014.
  7.  “Egypt: The Revolutionary Police State”. Politico. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2016.
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com