PETER PAN SENDROMU

Peter Pan sendromu adını herkes tarafından bilinen çizgi karakterden alır. Bu sendrom kişilerin sosyal davranışlarında ve sosyal ilişkilerinde sorumluluk almaktan kaçınması olarak açıklanabilir.

Bu sendroma sahip olan bireyler genel olarak iş hayatında, özel hayatında ya da diğer bireyler ile olan ilişkilerinde alması gereken sorumlulukları üstlenmekten kaçınır. Her daim çocuk gibi davranan bu kişiler, sorumluluk ve ilişkilerinde üstlerine düşen görevleri ciddiye almaz.

Peter Pan sendromuna sahip olan kişiler ev işlerinde oldukça rahat tavırlar sergileyebildiği gibi hayatını etkileyebilecek önemli kararlar almaktan da uzak durmayı tercih eder. Bu kişilere göre hayatta çok ciddiye alınması gereken şeyler yoktur.

Önemli sorumluluklar, yerine getirilmesi görevler ya da iş hayatında yapılması zorunlu işler bu sendromu yaşayan kişiler için önemli değildir.

Peter Pan Sendromu, ilk olarak Psikolog Dan Kiley’in Hiç Büyümeyen Erkekler isimli kitabında 1983 yılında tanımlanmıştır. Bu hastalık genel olarak erkeklerde görülen ve 30’lu yaşlardan itibaren kendini gösteren bir sorundur. Hastaların çoğunlukla ileri düzeyde koruyucu ebeveynlerinin olduğu ve benzeri aile ortamlarında büyüdükleri belirlenmiştir.

Peter Pan Sendromu Kimlerde Görülür?
Peter Pan sendromu kadın ya da erkeklerde meydana gelebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre Peter Pan Sendromu kadınlara nazaran erkeklerde daha sık meydana gelir. Bunun nedeni olarak ise ailelerin erkek çocukları, kız çocuklara göre daha özgür ve hoşgörülü yetiştirmeleri gösterilir.

Erkek çocuk annelerinin, çocuklarına karşı aşırı derecede sevgi göstermesi, yaptıkları hataları görmezden gelmesi ve yanlış ile doğru arasındaki farkı net olarak öğretememesi bu durumun meydana gelme nedenleri arasında yer alır. Ergenlik döneminde çocuk ebeveyn ilişkisi bu açıdan da oldukça önemlidir.

Peter Pan Sendromu kadın ve erkekler için aynı belirtilere ve aynı sosyal yaşam zorluklarına sahiptir. Bu durumun kadınlarda görülme oranı düşük olsa da yine de imkansız değildir. Erkeklerin yetişkinlik çağına geldiği dönemlerde ise bu sendrom kendini daha fazla belli etmeye başlar.

Peter Pan hastalığı ya da sendromu farklı yaş gruplarında da kendini göstermeye başlayabilir. Peter Pan sendromu kimlerde görülür denildiğinde, çoğunlukla verilen yanıt aynıdır.

Peter Pan Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Peter Pan Sendromu, yetişkin bireylerin olgunluk aşamasına geçmekte zorlanmalarını veya bu aşama ile ilgili sorumlulukları üstlenmekte direnç göstermelerini ifade eden bir terimdir. Ancak, bu terimin tanımı ve belirtileri konusunda tam bir uzlaşma olmadığından, belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, Peter Pan Sendromu yaşayan bireylerde sıkça gözlemlenen belirtiler arasında şunlar yer alabilir:

Sorumluluklardan Kaçınma: Yetişkin sorumluluklarından kaçınma eğilimi, mali sorumluluklardan iş ve kariyerle ilgili kararlara kadar çeşitli alanları içerebilir.

Bağımsız Yaşamaktan Kaçınma: Bağımsız bir yaşam sürmek veya kendi başına yaşamak konusunda isteksizlik.

Gelecek Planları Yapmaktan Kaçınma: Uzun vadeli planlar yapmaktan kaçınma, gelecek hakkında belirsizlikle başa çıkma zorluğu.

Çocuksu Davranışlar: Yaşıtlarına göre daha genç bir davranış sergileme, çocuksu ilgi alanları ve aktivitelere olan aşırı düşkünlük.

Cinsel ve Duygusal Olgunlaşmada Zorluk: Cinsel ve duygusal olgunluğa geçişte zorlanma, romantik ilişkilerde sorunlar yaşama eğilimi.

İş ve Kariyerde Belirsizlik: İş ve kariyer hedefleri konusunda belirsizlik ve isteksizlik.

Duygusal Bağlanmada Güçlük: Sağlıklı duygusal bağlanma konusunda güçlük, ilişkilerde kararsızlık.

Bu belirtiler genel olarak, kişinin yetişkinlik dönemine geçişte sorun yaşamasını ve olgunlukla ilgili sorumlulukları üstlenmekte zorlanmasını yansıtabilir. Ancak, her bireyin yaşamı farklıdır ve bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu tür durumlarla başa çıkmak için uzman yardımı almak önemli olabilir.

Erkeklerin Peter Pan sendromu Nedir?
Psikanalist Dan Kiley’e göre Peter Pan sendromu, bireylerin sahip olduğu annenin baskıcı bir karaktere sahip olmasından ve babanın ise gereken otoriteyi sağlayamamasından dolayı meydana gelir. Bu sendrom genel olarak erkeklerde meydana gelir ve farklı yaş grupları arasında kendini gösterebilir.

Peter Pan sendromu kadınlarda görülür mü?
Peter Pan sendromu kadın ya da erkeklerde meydana gelebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre Peter Pan Sendromu kadınlara nazaran erkeklerde daha sık meydana gelir. Bunun nedeni olarak ise ailelerin erkek çocukları, kız çocuklara göre daha özgür ve hoşgörülü yetiştirmeleri gösterilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com