ÖZERKLİK – MUHTARİYET (Fr. autonomie; Alm. Autonomie; İng. autonomy)

KENDİ yasalarını kendi koyanın durumu. Kendi kendini yöneten bir toplumun ya da toplumsal topluluğun durumu. Kendini kendi yasalarıyla yönetme erki.

Özerklik kendi durumunu ve kendi geleceğini kendi istemine göre belirleme istemi ve gücüdür.

Tüm özerklikler baskı ve kargaşa düzenlerinin karşıtı olarak vardırlar. Kendi kendine ya da kendisi için karar verme yeteneğinde olmayan kişi özerk olmayacaktır.

Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca’dan gelen “auto” (öz, kendi kendine) ve “nomos” (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Özerklik, eski deyimle muhtariyet, sözcük olarak, “bir topluluğun, bir kuruluşun kendine özgü yasalarla kendi kendini yönetme hakkı”nı anlatmaktadır. serbestçe hareket edebilmeyi gerektirir.

Özerklik yönetim nedir?
Özerklik bir toplumun, kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkıdır. Yerel yönetimlere herhangi bir devlet ya da merkez karışması olmadan kendi yapılarını düzenleme konusunda tanınan yasal yetkidir.

Özerk cumhuriyet ne demek?
Özerk cumhuriyet, kendi yasaları olan, fakat bir üst yönetim sistemine bağlı olan yönetim şeklini ifade eder. Örneğin Azerbaycan toprakları içinde bulunan Nahçivan özerk bir cumhuriyettir. Bu özerk yönetimin kendi içinde yönetim sistemi olduğu gibi esasında Azerbaycan’a bağlıdır.

Türkiye’de yerel yönetimler özerk midir?
Yani yerel yönetimler kendi karar organlarını seçimle kurabilmeli, icrai kararlar alabilmeli, bunları uygulayabilmeli ve işlem ve eylemleri üzerinde sadece hukukilik denetimi yapılabilmelidir. Bu da yerel yönetimlerin idari özerkliği anlamına gelmektedir.

Karar ve yürütme organlarının halk tarafından seçilmesi, bunun yanında kanunun kendilerine verdiği görevleri yerine getirirken dışarıdan bir müdahale olmadan ifa etmeleri ve tüzel kişiliğe sahip olmaları nedeniyle belediyeler özerk kuruluş sayılırlar.

Üniversiteler özerk mi?
Üniversite özerkliği, mali, akademik ve yönetsel olmak üzere üç özerkliğin bir arada olması ve bu bir aradalığın uyumlu bir şekilde sürdürülmesine bağlıdır. Günümüzde tamamen özerk üniversite yoktur; özerkliğin derecesi (bağıl özerklik) vardır.

Özerklik neden önemlidir?
Özerklik, hizmetlerin basit, etkin ve ucuz karşılanmasını sağlar, örgütlerin zarar etmelerini önler, politik baskı ve müdahalelere engel olur, personel ve malzeme kullanılmasında israfı önler, böylece kurumu kara geçirir.

Özerklik ilkesi ne demek?
Özerklik ilkesi; kişinin kendisi hakkındaki kararları bağımsız bir şekilde verebilmesi ile ilgilidir. Kişi hasta da olsa kendi geleceğiyle ilgili bağımsız karar verme hakkına sahiptir. Tıbbi uygulamalarda onun bu hakkına saygı duymak gerekir.

Özerklik bağımsızlık mıdır?
Spear ve Kulbok’a göre özerklik kişinin kendi eylemleri için harekete geçmesi ve kendi kendini yönetmesidir Bu bağlamda bağımsızlık, bireysel başarı, kendine güvenme, kendi kendine yetebilme, mahremiyet, kendini ayarlama ve girişkenlik kavramları özerklik ile ilişkilendirilebilir.

YÖK özerk mi?
Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com