OTONOMİZM (İng. Autonomism)

BİR ulusun veya bölgenin siyasi özerkliğini elde etmeyi veya sürdürmeyi savunan bir siyasi görüş…

Egemenlikçilik, otonomizmi içerse de, federalizme karşı olmak zorunda değildir.

Otonomist partilere örnekler arasında Kanada’da Quebec Union Nationale, Action démocratique du Québec ve halefi Coalition Avenir Québec, Alberta Özgürlük ve Muhafazakârlık Partisi, Çin’de Yeni Makao Birliği, Fransa’da Parti progressiste martiniquais, Birleşik Krallık’ta Scottish National Party, İtalya’da Lega Nord ve Porto Riko’da Popular Democratic Party yer almaktadır.

OTONOMİST MARKSİZM
Otonomist Marksizm klasik Marksizmi bir adım öteye taşıyan, kapitalizmin girdiği yeni evrede hâlâ bir tür sınıf mücadelesinin anlamlı ve etkili olabileceğini gösteren ve böylesi bir mücadele için gerekli kavramsal ve kuramsal desteği sağlayabilen bir düşünce yapısı olarak karşımıza çıkıyor.

Otonomist Marksist düşüncenin Amerika kanadında yer alan Harry Cleaver, Leninist Marksizm’in de, buna karşı bir uç olarak gösterilebilecek Frankfurt Okulu’nun da kapitalist sömürü mekanizmalarını ve iktidar mekanizmalarını araştırma konusu edinerek, entellektüellerin işçi sınıfının gücünü devrimci bir yolda mobilize etmesi gerektiği görüşünden hareket ettiğini belirtiyor. (Aras Özgün)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com