OTHELLO SENDROMU

“ÖLÜMCÜL kıskançlık” veya “sanrılı kıskançlık”; saplantılı bir şekilde kıskanma, aldatıldığını hissetme gibi duygulara sahip olunması nedeniyle partneri kısıtlama, tehdit etme, sosyal çevresinden uzaklaştırma gibi davranışların sergilendiği psikotik bir bozukluktur.

Othello sendromuna sahip kişiler, gerçekçi hiçbir kanıt olmadan saplantılı bir şekilde romantik ilişki içinde oldukları partnerlerini sadakatsiz olmakla suçlayarak aldatıldıklarını düşünürler.

Othello sendromu, ismini ünlü İngiliz yazar Shakespeare’in “The Tragedy of Othello, the Moor of Venice” adlı tiyatro eserinden almaktadır. Tiyatro oyunundaki Othello isimli karakter, eşine karşı aşırı bir kıskançlık göstererek aldatıldığına inanmaktadır.

Othello sendromu kimlerde görülür?
Othello sendromu kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülmektedir. Othello sendromu bir kimse, partnerine yönelik aldatma suçlamalarında bulunur. Deliller arama girişiminde bulunur ve partnerini sık sık sorgular.

Othello sendromuna ne iyi gelir?
Othello sendromu, kişinin psikolojik geçmişine ve sendromun seviyesine bağlı olarak bilişsel davranışçı terapi ya da ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Bu yöntemler, patolojik kıskançlığı olan kişilerin güvensizlik ve kontrol etme eğilimlerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir.

Othello sendromu tehlikeli mi?
Othello sendromu kavramını hiç duymuş muydun? Kıskançlık hepimizin zaman zaman farklı yoğunluklarda deneyimlediği insani bir duygu. Adını Shakespeare’in ünlü trajedisinden alan bu sendromda ise kıskançlık duygusu daha şiddetli ve bir nevi tehlikeli bir hal alıyor.

Othello sendromu olan kişiye nasıl davranılmalı?
Othello sendromuna dair belirtileri taşıyan kişilere karşı anlayışlı ve sabırlı olmak gerekir. Sürekli olmayan gerçeklerle mücadele etmek zorunda kalan othello hastaları, zaman içinde daha şiddetli belirtilerle kendini gösterebilir.

Othello sendromu nasıl teşhis edilir?
Othello sendromu teşhisi için bazı psikolojik testler de kullanılabilir. Örneğin kişilik testleri veya Othello sendromu testi olarak da bilinen kıskançlık ölçekleri uygulanabilir. Böylece Othello sendromunun varlığı ve şiddeti tespit edilir.

Othello sendromu genetik mi?
Genetik olmayan bir bozukluk olduğunu söyleyebiliriz. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan daha fazla ve %60’tır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com