OTARŞİ (İng. autarky; Fra. autarcie)

EKONOMİK yahut AKSERİ olarak kendi kendine yeterli duruma gelmeyi amaçlayan bir ülkede uygulanan yönetim biçimi; devletçilik…

Bir ülkenin çok yüksek güm­rük tarifeleri, kotalar ve kambiyo dene­timi gibi araçlarla kendini dünya eko­nomisinden soyutlamak için uyguladığı iktisaden kendi kendine yeterlilik po­litikasıdır. Sovyetler Birliği, 1917’de, Almanya 1934’te ve Arnavutluk 1975­-1980 arasında otarşi yöntemini de­nemiştir. Ancak bu denemeler kalıcı bir sonuç vermemiştir.

Otarşiye verilebilecek örnek Kuzey Kore örneğidir. Kısmen de olsa Kuzey Kore kendini dışarıya karşı izole etmeye çalışmaktadır.

Otarşi terimi, genellikle siyasal veya ekonomik sistemler için kullanılır. Otarşi, ekonomik yapının dış yardım almadan ya da uluslararası ticaret yapmadan hayatta kalabildiği ya da faaliyetlerini sürdürebildiği durumlarda geçerlidir. Kendi kendine yeterli ekonomik yapı, dış dünyayla bütün ticaretini durdurursa buna kapalı ekonomi denir.

Otarşi, yalnızca ekonomik bir olgu değildir; örneğin, askeri otarşi kavramı, ulusal savunmasını başka bir ülkenin yardımı olmadan gerçekleştirebilen ya da bütün silah ve mühimmat ihtiyaçlarını dış dünyadan ithal etmeden kendi üretimiyle karşılayabilen devlet için kullanılabilir.

Terim, Türkiye’de 1930’lu yılların başında 1929 Ekonomik Buhranı sonrası yaşanan devletçilik tartışmaları sırasında gündeme gelmiştir. Başlarda “otarki” şeklinde olan kullanım zamanla bugünkü hali olan “otarşi”ye dönüşmüştür.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com