OSCAR (Akademi Ödülleri)

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS) adıyla bilinen kurum tarafından her yıl dağıtılan ödüller…

Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir ve muteber görülür. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı “Akademi Liyakat Ödülü” (Academy Award of Merit) olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman “Oscar” lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

1929’da Los Angeles’ta verilmeye başlanan ödüller, yılda bir kez ve çoğunlukla Şubat ayında düzenlenen törenle dağıtılır.

Akademi’nin yaklaşık 6.000 sinema profesyonelinden oluşan üye listesi gizli tutulur. Üyelerin çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunsa da şartları karşılayan diğer ülke vatandaşları da Akademi’ye üye olabilir.

Oscar ödülünün adı neden Oscar?
Heykelin resmi ve ilk adı Akademi Başarı Ödülü’dür. Ancak 1934’ten beri ödüle herkes Oscar demiştir. Bunun sebebi ise Akademi kütüphanecisi Margaret Herrick heykeli ilk gördüğünde, Oscar amcasına benzediğini söylemiştir. O sırada Herrick’in yakınlarında bulunan gazeteci bunu duyar ve “Oscar” ağızdan ağıza dolaşır.

İkinci bir iddia ise şöyledir: İki kez Oscar alan Bette Davis, heykelciğe ilk kocası Oscar Nelson’a gönderme olsun diye Oscar diyormuş. Ve böylece de dilden dile dolaşarak heykelciğin adı Oscar olmuş.

İsim ilk kez 1939 yılında Akademi tarafından resmi olarak kullanılmıştır.

Oscar altın mı?
24 ayar altın kaplama olan heykelcik, 34 cm boyunda ve 3,85 kg ağırlığında. Ancak heykeliciğin değeri sadece 1 dolar. Çünkü bu ödülü satmak 1950 yılından itibaren yasak. Oscar ödülünü kazananlar heykelciği sadece 1 dolar bedeliyle Akademi’ye satabiliyor.

Oscar heykelinin elinde ne var?
Cedric Gibbon, o anda beş parçalı bir film makarası üstünde elinde kılıcıyla dikilen bir şövalye taslağını çizdi. Bu film makarasının beş halkası oyuncular, film yazarları, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenleri temsil eder. George Stanley heykeli son haline getirdi.

Oscar heykelciği kaç gram?
Oscar heykeli 30 x 9 x 9 cm ebatlarında, 300 gram ağırlığındadır. Kararmaz ve hep parlak altın sarısı renktedir.

İlk Oscar töreni ne zaman, nasıl yapıldı?
“Oscar” ödülü ilk kez 1927 yılında kurulan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi/Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) tarafından 1929 yılının mayıs ayında dağıtıldı. Hollywood Roosevelt Hotel’de gerçekleşen organizasyon, yaklaşık 15 dakika kadar sürdü. Törene, yaklaşık 250 konuk katıldı ve biletler 5 dolar karşılığı satıldı. O yıllarda organizasyonun başkanı Douglas Fairbanks idi. Fairbanks’den sonra Frank Capra, Bette Davis, Jean Hersholt, George Stevens, Robert E. Wise, Karl Malden, Arthur Hiller ve Robert Rehme gibi isimler başkanlık koltuğuna oturdu. Akademinin şimdiki başanı Cheryl Boone Isaacs ise 2013 yılında bu koltuğu devraldı.

Törenin ilk canlı yayını ise İkinci Dünya Savaşı’ndaki ABD askerlerinin töreni dinlemesi için 1943 yılında Los Angeles Radyosu tarafından yapıldı, televizyondan ilk canlı yayını ise 19 mart 1953’te oldu ve programı, Bob Hope sundu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com