ORUÇ

1. İslâm dininin beş şartından biri; imsaktan güneş batıncaya kadar geçen süre içine yeme, içme, nefsi arzulardan ve cinsel ilişkiden uzak durma şeklindeki ibadet.

2. Dinlerde, ibadet maksadıyla şartları bildirildiği şekilde belli bir müddet perhiz etme.

İslâm’dan Önceki Dinlerde Oruç
Belirli bir süre yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma, perhiz yapma ya da belirli yiyecekleri yememe, sükût etme, ağzı ve kulağı yalandan ve kötü sözden koruma vb. şekillerde yerine getirilen oruç ibadetine hemen bütün dinlerde rastlanır. Oruç tövbe, kefâret, matem ve bir ritüele hazırlık gibi amaçların dışında sihir ve zühd gerekçesiyle de tutulmuştur.

Hint Kökenli Dinlerde Oruç
Hint yarımadasında ortaya çıkan, taraftarları çoğunlukla burada veya Uzakdoğu Asya ülkelerinde yaşayan Hindu, Budist, Jain ve Sih dinlerinde oruç günümüzdeki uygulanış biçimiyle sadece din adamları sınıfını ilgilendiren bir ibadettir. Çünkü bu dinlerde dünyevî ve dinî görevler dindarlar arasında paylaşılmıştır.

Oruç tutmanın mantığı nedir?
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takvaya eriştirmektir. Bu bizzat Kur’ân-ı Kerîm’de “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız ve takvaya erişmeniz için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (…)” (Bakara: 2/183–184) şeklinde ifade edilmektedir.

Neden 30 gün oruç tutulur?
Ramazan ayının 29 gün sürecek olması eksik oruç tutmamız anlamına gelmemekte. Hesaplamalar kameri takvime göre yapıldığı için Ramazan ayı hilalin görülmesi ile başlayıp şevval ayının hilalinin görülmesiyle bitmektedir, bu nedenle 30 gün oruç tutmuş olunmakta.

Oruç topluma neler kazandırır?
Oruç, toplumda sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu güçlendirir Hayatında açlık nedir bilmeyen bir insan yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlayamaz.

Oruç sırasında vücutta neler oluyor?
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.

Kuran’da kaç gün oruç tutulur?
Kur’an’ın inananları yükümlü kıldığı oruç günü sayısı on’dur. Bir ay süreyle oruç tutma geleneği başlangıçta sünnet iken kanımızca sonradan uygulamada farz noktasına taşınmıştır. Yani farz olan 10 günlük süre uzatılmıştır.

İlk oruç tutan insan kimdir?
Hz. Adem’dir. Çünkü Müslümanlara göre Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar aslında tek bir din vardır: Peygamber adlarından hareketle Musevî, İsevi (Hıristiyan) gibi isimler alsa da, hepsi aynı inancın aşamalarıdır.

Orucu bozan şeyler nelerdir?
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Oruç tutmaya nasıl başlanır?
Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin.

Oruç tutmak kaç yaşında farz olur?
Kız çocukları genelde 10 ile 15 yaş arasında baliğ(adet)görerek ergen olur. Erkek çocuk ise, 12 ile 15 yaş arası baliğ olur. Eğer kız ve erkek çocuğu 15 yaşına geldiği halde, baliğ (ergen )olmamış ise, 15 yaşında İmamı Azama göre hükmen baliğ olur, ve oruç dahil bütün farz’lardan yükümlü olurlar.

Orucu bozan şeyler nelerdir?
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Oruç açmak: Vakti gelince iftar etmek.

Oruç bozmak: Vakti gelince iftar etmek, oruç açmak.

Oruç keyfi: Oruçlu iken açlığın verdiği tatlı rehavet.

Oruç tutmak: Oruç ibüdetini yerine getirmek.

Oruç (Orucunu) yemek: Oruç tutmamak. Orucu bozulmak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com