HİNDUİZM ve çoğu Hindistan’a özgü inanç sistemlerinde dinsel ya da mistik etkisi olduğuna inanılan sözcüklerin (mantra) en kutsalı sayılan hece. Sanskritçede mırıldanmak anlamına gelir. Tek hece gibi görünüyor olsa da aslında üç heceden oluşur.
Hepimiz yoga veya meditasyon yapan birilerinin bu sesi tekrar ettiğine tanık olmuşuzdur. Bu aslında odaklanmayı sağlamak için kullanılan bir mantradır. Sansktritçe’de geçen “Om mani padme hum.” cümlesinde geçen hum sözcüğünün kısaltılmışı olduğu sanılmaktadır. Om bu bağlamda “lotusun içindeki mücevher” anlamına gelir. Bilincin aydınlanmasını da sembolize eder. Hinduizm’in kutsal kitabı olan Vedalar’da evrenin nefesi anlamıyla kullanılmıştır.
Om aslında aum’dur ve 3 harften oluşur. Bu üçleme için yapılan çeşitli yorumlar vardır;
Geçmiş, şu an ve gelecek
Uyanıklık, uyku ve derin uyku
Cennet, dünya ve cehennem
Brahma, Vishnu ve Shiva (Yaratıcı Tanrı, Sürdürücü Tanrı ve Yok Edici Tanrı)
Evrendeki her şeyin birbiriyle etkileşim halinde olduğu ve birbirini titreştirerek hareket geçirebildiğine inanılır. Om söylendiğinde 432 Hz’lik titreşim frekansı ortaya çıkarır. Bu da doğadaki her şeyde bulunan titreşim frekansıdır.
Om neyi temsil eder?
Böylece Om hecesi gizemli biçimde bütün evrenin özünü temsil eder. Hindu ayinlerinde dua, ilahi ve meditasyonların başında ve sonunda söylenir. Belli bir kurala bağlı olmaksızın Budacı ve Caynacı ayinlerinde de kullanılır.