OLİGARŞİ

KÜÇÜK ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şekli.

Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.

Robert Michels, herhangi bir politik sistemin sonunda oligarşiye dönüşeceğini öngörmüştür. Bunu, Oligarşinin Tunç Yasası olarak adlandırmıştır. Bu okulun düşünce sistematiğinde modern demokrasiler, oligarşi olarak kabul edilmişlerdir. Bunun sebebi olarak, siyasi rakipler arasında görülebilir ve uygulanabilir farklılıkların gerçekten küçük olması ve oligarşik elitlerin saygın siyasi makam ve mevkilere kendilerince sıkı sınırlamalar koymasını saymışlardır. Özellikle bu sınırlandırmalar, politik kariyerleri sıkı biçimde, seçilmemiş olan ekonomi ve medya patronlarının güdümüne bırakmıştır. Buradan yola çıkarak şu yaygın terim ortaya çıkmıştır: “Tek bir politik parti vardır, o da hükûmet partisidir.”

Oligarşi ve monarşi ne demek?
Monarşi=siyasal gücün bir tek kişinin elinde bulunduğu ve yönetimin genellikle kalıt yoluyla aile bireylerine geçtiği devlet biçimi. oligarşi=siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim biçimi.

Bürokratik oligarşi ne demek?
Bürokratik mutlakiyet veya bürokratik oligarşi, demokratik devletlerde atanmışların seçilmişlere tahakkümü sonucu oluşan bürokratların ne olursa olsun söz sahibi olduğu sözde demokratik sistemlerdir. Bu durumda devlet denetimi ve yönetimi milletten çıkarak atanmışların bulunduğu üst kurullar ve kurumlara geçer.

Oligarşi Teokrasi ne demek?
Toplumsal yapı, hukuki yorumlar, eğitim ve kişisel hak ve özgürlükler dini kurallara göre uygulanır. Günümüzde Vatikan, Suudi Arabistan, Afganistan ve İran böyle yönetilmektedir. Dinsel olarak temsil yetkisine sahip olduğunu öne süren bir sınıf bulunmaktadır. Bu yönüyle Oligarşi’nin bir türü olarak ortaya çıkar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com