OKLOKRASİ – ÇOĞUNLUK DİKTASI (ochlocratia)

BİLGİSİ ve yetkinliği olmayan geniş halk kitlelerinin desteğini alan popülist siyasetçilerin devlet yönetiminde mutlak güç elde etmesiyle oluşan bir yönetim; çoğunluk diktası.

Oklokrasi ülkelerde genellikle uzun ve geniş bir dönem içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bunun en önemli sebebi ise eğitim seviyesinin düşmesi, nüfusun kontrolsüz artışı ve nüfusun entelektüel seviyesinin düşmesi veya eskisi gibi artmamasıdır. Bunun sonucunda bir ülkenin yönetimi, ayaktakımı da diyebileceğimiz bir güruh veya halk kitlesi tarafından yapılır. Demokrasinin en yozlaşmıl hali olan oklokraside yetersiz, yeteneksiz, bilgisiz ve etik değeri zayıf kişiler yönetimdedir. Bu durum da nitelikli kişilerin siyasetten ve yönetimden uzaklaşmasına sebep olur.

Oklokrasi, genellikle uzun ve geniş bir dönem içerisinde, kendiliğinden oluşur.

Bir ülkenin eğitim seviyesinin ve entelektüel birikiminin geniş kitleleri kapsayacak şekilde düşmesi veya olması gerektiği şekilde artmaması neticesinde; halkın popülist söylemlere ve etik dışı hareketlere sahip yöneticileri devlet yönetimine getirmesi sonucu ortaya çıkar.

Oklokrasi, prosedürel olarak medeni ve demokratik bir sürecin yokluğu veya bozulması ile karakterize edilir.


Bkz. Çoğunluğun Tiranlığı

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com