NESNE TAKINTISI

BAZI takıntı hastaları bir veya birçok nesneye gereğinden fazla ilgi duyar. Koleksiyonculuk, elinde sürekli tespihle dolaşmak, uğurlu olduğuna inanılan bazı nesnelerin cepte veya boyunda taşınması, nesne takıntısının hafif bir yansımasıdır. Ancak maddi ve manevi değeri olmayan bazı nesnelere aşırı düzeyde ilgi duyup onları toplamak hastalıktır.

Annika Eriksson “DN 17.06.1998” koleksiyoncuların belli bir alana nasıl çekildiği süreci üzerinde çalışmalarda bulunmuş. Koleksiyonlar arasında göbeğinin içindeki kirleri biriktirenlerden uçaklardaki kusmuk torbalarını biriktirenlere kadar çok türlüsüne rastlamış (Persson, 2003).

Bu tür insanlar, nesne takıntısı olanlardır. Kimi de cebinde veya boynunda bir nesne taşır ve saplantılı bir biçimde o nesneye bağlılık gösterir. O nesnenin olmaması veya kaybolması durumunda bütün yaşamının alt üst olacağına, adeta bütün felaketlerin kendisini bulacağına inanır. Günlerce arayıp durur, geceleri uyuyamaz. Sağlıklı birçok insan da kendilerine şans getirdiklerine inandıkları bazı nesneleri yanlarında bulundururlar; fakat bu nesne kaybolduğunda fazla bir kaygı yaşamazlar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com