NERGİS

1. NERGİSGİLLER familyasından Narcissus cinsinden bitki türlerinin ortak adı. Lâle gibi soğanla üretilen, beyaz veya sarı çiçekli, soğanı zehirli süs bitkisi….

Bu bitkilerde sap 20–80 cm kadar yükselebilmektedir. İlkbahar mevsiminin çiçeği olduğunu söylemek mümkündür.

Türkiye’de Ege Bölgesi’nde özellikle Karaburun ve Mordoğan’da yetiştirilmektedir. Kastamonu ili, İnebolu ilçesinde zellankadef denilen bu çiçek halk pazarlarında köylü kadınlar tarafından satılır.

Nergis çiçeği, mitolojik kökenleriyle de bilinir. Yunan mitolojisinde, Narcissus adlı bir genç adamın hikayesiyle ilişkilidir. Narcissus, kendi yansımasına aşık olmuş ve bu yüzden gerçek aşkı elde edemeden trajik bir sonla hayatını kaybetmiştir. Bu hikaye, Nergis çiçeğinin adının da kaynağıdır.

Nergis çiçeği neyi temsil eder?
Nergis çiçeği, anlam olarak aşkı, özellikle sevgisini yaşayıp, kavuşamayan bir aşkı da sembolize etmektedir. Saygı duymayı, kendini beğenmişliğin anlamını da üzerinde taşımaktadır. Yunan mitolojisinde genellikle aşk temasında yer almıştır.

Birine nergis çiçeği vermek ne anlama gelir?
Saygı ve sevgi duymak anlamına gelen nergis çiçeği hayatımız içinde büyük bir yer kaplamaktadır. Maneviyatı yüksek olan bu çiçek için sevdiklerinize hediye etmeyi düşünebilir ve aramızdaki bağın manevi değerini güçlendirmek için nergis çiçeğini hediye edebilirsiniz.

2. (mecaz) Sevgilinin gözü.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com