NARDUGAN – NARTUGAN

İDİL-URAL yöresindeki Türk toplumlarının farklı tarihlerde ve şekillerde kutladığı bir ‘yeniden doğuş’ bayramı…

Rusların Svyatki dedikleri, Noel bayramından (Rojdestvo) Paskalya Öncesi Vaftiz (Kretşeniye) Günü’ne kadar devam eden döneme, “Nardugan Dönemi” veya “Nardugan Çabu” denmekte…

Eski geleneklerde ilk karın yağması ve ilk soğuğun vurması ile kutlanırdı. Başkurt, Kazan Tatarları ve Çuvaşlar için Nevruz’un karşılığıdır ve 21 Mart’ta kutlanır; Kreşinler ise Nardugan’ı 7-12 Ocak’ta kutlar.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Noel’in esin kaynağının Türklerin Nardugan Bayramı olduğunu söyler.

Nardugan ritüeli nedir?
Nardugan günü, zengin ve özel yemeklerin paylaşıldığı bir gün olarak kabul edilir. Özellikle nağrıdan adı verilen özel bir yemek, bu gelenekte önemli bir sembol olarak yer alır. Yemeklerin paylaşılması, aile birliğini ve dayanışmayı simgeler.

Nardugan Bayramı İslam’da var mı?
İslam öncesi dönemde Türklerin ‘nardugan’ adlı bir bayramı olmadığı ileri sürülür. Hıristiyanlığa girmiş ya da kültürel olarak etkilenmiş Türk kökenli halklar kutlamaktadır.

21 Aralık ritüelleri nelerdir?
21 Aralık veya yılbaşı öncesi gerçekleştirilen ritüelde; evin eşiğinde durulur ve burada bir adet nar kırılır. Anadolu geleneklerinde yer alan bu ritüelle parçalanan narın taneleri etrafa dağılır ve dağılan tanelerin eve bereket getireceğine inanılır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com