TAHRİPLERİ dahil ederek savunma ve saldırıyla bağlantılı olarak kullanmak için patlayıcılar, sevk barutu, fişek, başlatıcı, terkip veya nükleer, biyolojik ve kimyasal malzemelerle yüklü cihaz; savaş gereçleri, cephane.
Mühimmat; askerî terminolojide savaş için gerekli, demirbaş olmayan tüm yedek parça ve cephaneyi kapsayan bir terim. Cephane ise ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemedir.
Gezici mühimmat nedir?
Gezici mühimmat (intihar dronu veya kamikaze dronu olarak da bilinir), mühimmatın hedef alan çevresinde bir süre gezindiği ve yalnızca bir hedef bulunduğunda saldırdığı bir hava silah sistemidir. Gezici mühimmatlar, yüksek değerli platformları hedef alana yakın yerleştirmeden kısa süreler boyunca ortaya çıkan gizli veya gizli hedeflere karşı daha hızlı tepki süreleri sağlamakta ve ayrıca saldırı kolayca iptal edilebildiğinden daha seçici hedeflemeye izin vermektedir.
Gezici mühimmatlar, seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) arasında kabul görmektedir ve her ikisiyle de aynı özellikleri paylaşmaktadır. Seyir füzelerinden, hedef alan çevresinde nispeten uzun bir süre oyalanmak üzere tasarlandıkları için ve SİHA’lardan, gezici bir mühimmatın bir saldırıda harcanması amaçlandığından ve yerleşik bir savaş başlığına sahip olduğundan farklıdırlar. Bu nedenle, geleneksel olmayan bir menzilli silah olarak da kabul edilebilirler.
Gezici silahlar ilk olarak 1980’lerde karadan havaya füzelere (SAM’ler) karşı Düşman Hava Savunmasının Bastırılması (SEAD) rolünde kullanılmak üzere ortaya çıktı ve 1990’larda bir dizi askeri kuvvette SEAD rolü için konuşlandırıldı. 2000’lerden başlayarak, nispeten uzun menzilli saldırılar ve ateş desteğinden bir sırt çantasına sığan taktik, çok kısa menzilli savaş alanı sistemlerine kadar değişen ek roller için dolaşan silahlar geliştirildi.
Mühimmat deposu ne demek?
Mobil konteyner bazlı mühimmat depoları, askeri mühimmatın depolanması ve taşınması için kullanılan bir tür depolama sistemidir. Bu tür depolar, genellikle standart deniz konteynerleri gibi taşınabilir konteynerler kullanarak inşa edilir.
Mühimmat sınıfı nedir?
Mühimmat sınıfına mensup personel, mühimmatın ikmali, bakımı, muayenesi, depolaması ve imhası, PMKİ görevlerini icra eder. Bakım sınıfı personel ise periyodik bakım-onarım, muharebe acil onarım ve mühimmat tedarik görevlerini icra eder.
Askeri mühimmat ne demek?
Askeri terminolojide savaş için gerekli demirbaş olmayan bütün yedek parça ve cephaneyi kapsayan ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemeye, günümüz şartlarında akıllı, zaman ayarlı, parçacıklı, zırh delici, uzaktan ateşlenen, çok çeşitli milimetrelere, çaplara ve kalibrelere sahip karada, havada, denizde kullanılabilen uzun ve kısa menzillileri olan güdümlü veya güdümsüz elektronik, elektromekanik ve mekanik savunma bileşenlerine (Mühimmat) denilmektedir. İnsanlı veya insansız silah sistemlerinde mermiyi, mermi kutusundan namluya süren mekanizmanın ve özellikle uzaktan komutalı silah sistemlerine mermi beslemesinde kullanılır. Temel olarak, mermi kutusu ve silah sistemi arasındaki farklı geometrilere uyum sağlayabilir. Mayonun birleştiği mermi yolu esnek yapıda geliştirildiğinden her durumda çalışabilir. Örneğin 7.62 mm’den 40 mm’ye kadar değişen kalibrelerde ihtiyaç duyulmaktadır. Sürtünme kuvveti ve ürünün statik / dinamik olarak maruz kalacağı dış etkilere mukavemeti, mühimmat kutusu ve silah arasında, sağ ve sol beslemede kullanılan, dünyada çok az sayıda üreticisi olan, ülkemizde ise savunma sanayi firmaları tarafından ithal edilen çok miktarda fişeği bir araya getiren, şerit halinde daha fazla mühimmat ihtiyacını karşılayan savaş ve savunma gücünü artıran mermileri bir arada tutan, esnek mermi yolunu oluşturan parçaların her birine (Mayon) denilmektedir.
Mermi mühimmat çeşitlerinden atış anında namludan fırlatılan bileşenidir, ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun, hafif çaplı ateşli silahlar ile ağır çaplı ateşli silahların mermileri farklıdır, küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar. Ateşli silahların fişeği dört ana bölümden oluşur, fişeğin uç bölümüne mermi (çekirdek) denir. Silah ateşlenince çekirdek hedefe doğru fırlar. İkinci bölüme, (barut) denir. Sevk barutu yandığı zaman meydana getirdiği basınçla mermiyi fişekten ayırıp iterek namludan fırlatır. Üçüncü bölüme (kovan) denir. Tek yanı kapalı bir metal silindir olan fişek kovanının içinde sevk barutu bulunur. Dördüncü bölüme (kapsül) denir. Fişek kovanının arka ucunda kapsül denen bir ateşleyici bulunur ve tetik çekilince barutun ateşlenmesini sağlar. Ateşleme iğnesinin çarpmasıyla ya da elektrik akımıyla ateşlenen kapsül kovandaki barutu tutuşturur. Barutun yanmasıyla ortaya çıkan sıcak gazın basıncı mermiyi (çekirdeği) ileriye doğru iter ve çekirdek namlu ağzından büyük bir hızla hedefe doğru fırlar. Küçük çaplı ateşli silahlarda, mermi (çekirdek), fişek kovanı, sevk barutu ve kapsülden oluşan mühimmata fişek denir. Bu parçalar bir birbirine sıkıca bağlı olduğu için fişek tek parça gibi görünür. Mermilerin nüveleri genellikle kurşundan yapıldığı için, hafif silahlar için üretilmiş fişeklere ait mermiler kurşun olarak da adlandırılır. Fişeklerde mermi ile fişek kovanı bir bütündür ve yalnızca sevk barutu ateşlendiğinde birbirinden ayrılır. Oysa top mühimmatlarında mermi ile kovan birbirinden ayrılabilir ve içindeki barut miktarı hedefin uzaklığına göre ayarlanabilir. Top mühimmatının ucunda tapa denilen bir bölüm vardır. Tapa, merminin içindeki patlayıcı maddenin istendiği zamanda patlamasını sağlar. Tapanın türüne göre, bazı top mermileri hedefe çarptığında, bazıları hedefe çarpmadan hemen önce, bazıları da hedefin içine saplandığı anda patlar.
Kırıkkale Mühimmat Fabrikası’nı kim kurdu?
Fabrika, Atatürk’ün uygun görmesiyle Türk girişimci Şakir Zümre tarafından ve tamamı yerli sermaye ile kuruldu. Şakir Zümre uzun yıllar Türk ordusunun gereksinimi olan silah ve cephanelerin üretimini yaptı.
Mühimmat kutusu nedir?
Mühimmat kutusu kilitlenebilir mekanizması ile hava ve su geçirmez bu sayede de mühimmatların nem almasının önüne geçilir. Av tüfeği fişeklerinden, tabanca mermilerine kadar çeşitli mühimmatların muhafazasında rahatlıkla kullanılabilir. Ürünler sıfır üretim değillerdir. Kullanılmış orijinal mühimmat kutusudur.
Duyarsız mühimmat nedir?
NATO, Duyarsız Mühimmatı (Insensitive Munitions) performans, hazır olma ve işletim gereklerini güvenilir bir şekilde yerine getirirken, beklenmedik, istek dışı etkiler nedeniyle ateşlenme olasılığını ve ateşlenme oluşursa da personel, lojistik sistemler ile silah platformlarına gelebilecek zararı en aza indiren mühimmat olarak tanımlamaktadır.
Klasik mühimmatlar için çok büyük tehlike olarak kabul edilen yangın, mermi veya şarapnel çarpması gibi durumlar duyarsız mühimmatlar için ciddi bir tehdit oluşturmamaktadır.