MUACCEL

İVEDİ; peşin; vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.

Türk Borçlar Kanunu’nun 90. maddesi, “İfa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur.” şeklinde hüküm içermektedir.

Örneğin, A ve B arasında bir mal satış sözleşmesi yapılmış olsun. Taraflar, sözleşmede teslimatın belirli bir tarihte gerçekleştirileceğini kararlaştırmamışlarsa veya sözleşmenin özelliğinden teslimat tarihinin anlaşılması mümkün değilse, malın bedeli teslim anında ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, borç, malın teslim edildiği anda muaccel olur.

Borcun muaccel olması ne demektir?
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56). Temerrüdün alacaklı açısından olumlu etkisi, alacaklının temerrüt tarihinden itibaren gecikme faizine hak kazanması olarak gerçekleşmektedir.

Muaccel ve müeccel borç ne demek?
Müeccel, kelime anlamı ile ileriye atılmış, ertelenmiş demektir. Müeccel borçlar henüz tahsilatının istenmesi mümkün olmayan borçlardır. Muaccel borçlar ise tahsilatı talep edilebilen borçlardır. Borcun doğumu ile vade gününün gelmesi arasındaki sürede borç müeccel bir borçtur, yani henüz ödenmesi talep edilemez.

Borç nasıl muaccel olur?
Türk Borçlar Kanunu’nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.

Muaccel borç ödenmezse ne olur?
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.

Vadesiz borç ne zaman muaccel olur?
İfa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur.

Muaccel kira bedeli nedir?
Muacceliyet, özellikle kira sözleşmelerinde sıklıkla görülen bir kayıt olmakla birlikte kira bedellerinden herhangi biri zamanında ödenmezse dönem sonuna kadarki tüm kira bedelleri muaccel olur yani kira bedelleri kiraya veren tarafından istenebilir hale gelir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com