MOTİF

1. Tek başına süs olarak kullanılan ve bir süslemeyi meydana getiren unsurlardan her biri.

2. Bir sanat eserinde sık sık tekrarlanan unsur. Tek başına anlam içermez. Bir fikir, bir yer, bir obje motif olabilir.

3. (Tekstil) Büyük bir parçadaki küçük bir unsurdur. Örgü ve tığda motifler tek tek yapılır ve bir araya getirilerek Afgan battaniyesi veya şal gibi daha büyük işler ortaya çıkar.

Örnek bir motif: Büyükanne karesi.

4. (Efsane) Sözlü gelenekte destan ve masallarda sık sık tekrarlanan kalıplar: Taş kesilme, İnsan-hayvan, bitki veya eşyanın taşa dönüşmesi…

Palmet motifi ne demek?
Palmet, palmiye ağacının yelpaze biçimindeki yapraklarını andıran bir bezeme öğesidir. Bu yapraklar genellikle bir sapın her iki tarafında simetrik olarak açılmaktadırlar. Palmetler kabartma şeklinde işlenmiş olabileceği gibi, resmedilmiş iki boyutlu örnekleri de bulunmaktadır.

Penç motifi ne demek?
Penç, bir çiçeğin kuşbakışı görüntüsünün üsluplaştırılarak (stilize edilerek ), hatâyî ve goncagül, bir çiçeğin dikine kesitinin üsluplaştırılarak çizilmesiyle ortaya çıkar. Hatâyî, penç, goncagül ve yaprak motifleri tam üsluplaştırılmış oldukları için, örnek alınan çiçeğin aslı belirlenemez.

Münhani motif ne demek?
Münhani motifi eğrilerden oluşan tezhip ve süsleme sanatlarında kullanılan bir motiftir. Genellikle tezhip sanatı içerisinde yer alan Rumi motifi ile beraber kullanılmıştır. Ayrıca zaman içerisinde farklı formlara girerek kendine has bir tavır oluşturmuş ve bu motif cami süslemelerinde sıkça yer almaktadır.

Zencerek motifi ne demek?
Zencerek (zencirek), zincirleme halkalar şeklindeki süsleme motiflere verilen isimdir. Bir bordürün zencerek olabilmesi için kesintisiz olarak devam etmesi, zencereği oluşturan hatların birbirlerinin alt ve üstlerinden geçmeleri gereklidir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com