1. YAĞMUR ormanlarında yaşayan bitki türlerine verilen ad. Yaprak yapısı üzerindeki nano sivrilikler yapışmayı önler. Su gibi kapiler çekim tutunması olan maddelerde bile statik iticilik özelliğini korurlar.
2. (Okültizm) Lotus, spiritüel alemin gözde bitkisidir. Ruhani gelişim, saflık, yeniden doğuş, aydınlanma anlamlarına gelir; ruhsal uyanışın sembolüdür. Nilüfere benzeyen ve boyu 3 metreyi bulabilen bu çiçek karanlık ve çamurlu sularda yetişir. İçinde olduğu karanlığa ve çamura rağmen temiz kalmayı başarabilen Lotus, doğadan gelen bir ilham olmuştur.
Çamurlu suyun içinde olması çirkin bir maddi hayatın içinde saf ve temiz bir maneviyatı simgeler. Saf, parlak, canlı ve zariftir. Çamurlu suyun içinde olması onu hiç etkilemez, o “kendisi” gibi yani tertemiz kalmayı başarır. 12 taç yapraktan oluşur ve üzerine en ufak bir toz zerresi geldiğinde bile yapraklarını sallayarak tozu iter. Geceleri batıp suyun altına girer, gündüzleri suyun yüzeyine çıkıp yeniden açar.
Hinduizm, Budizm gibi inanışlarda, Çin’de, Japonya’da, Eski Mısır’da ve İran’da kutsal bir sembol olarak kullanılır.
Lotus ve nilüfer aynı şey mi?
Lotus çiçekleri genellikle su üzerinde veya sığ sularda yetişirken, nilüfer çiçekleri kökleri suyun dibinde olacak şekilde göletlerde veya sulak alanlarda büyür.
Yaprak Yapısı: Lotus çiçeklerinin yaprakları suyun üzerine çıkıp genişçe açılırken, nilüfer çiçeklerinin yaprakları suyun üzerinde yüzer.
Lotus çiçeği Türkiye’de var mı?
Ülkemizin İstanbul, Bolu, Konya, Sapanca gibi birçok bölgesindeki göllerde Lotus doğal olarak yetişmektedir.