HAFİF ağdalaştırılarak pişirilip küçük parçalar hâlinde kesilen, şekerli nişasta eriyiğinden yapılmış şekerleme…
Lokum; su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Kesin bir bilgi olmasa da lokumun kökeninin; M.Ö. 226-652 yılları arasında var olan Sasanilerin tükettiği abhisa isimli tatlıya dayandığı kabul ediliyor. Lokum önceleri “boğazı rahatlatan” olarak anılırken zamanla “rahat lokum” ismini almışsa da modern Türkçe ile “lokum” halini almıştır.
Lokum hangi ülkeye aittir?
Lokum, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır.. Osmanlıda rahat-ül hulkum (boğaz rahatlatan) adıyla anılan lokum Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘Turkish Delight’ adıyla 19. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır..
Lokum nerede icat edildi?
Kimi kaynaklara göre 15. yüzyıldan beri Anadolu’da yapılmaktadır. Kimi kaynaklara göre ise 18. yüzyıl sonunda Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından icat edilmiştir. Hacı Bekir Efendi, 1777 yılında bal veya pekmez, su ve undan oluşan eski bir karışımı geliştirerek lokum tarifini oluşturmuştur.
Orijinal lokum nasıl anlaşılır?
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Afyon lokumu neden ünlü?
Afyonkarahisar’da yetiştirilen manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı ile geleneksel olarak üretilen lokum, kültürel bir gelenek ile yaşatılmaktadır. Afyonun coğrafi konumu nedeniyle de geniş kitlelere ulaşmış Afyon lokumu lezzeti ile bir kez tadanların vazgeçemeyeceği lezzetler arasında yerini alıyor.
Kıstırma lokum hangi yöreye aittir?
Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
Damat lokumu nedir ne işe yarar?
Genellikle damat (enişte) için hazırlanan bohçaya konulan Enişte Lokumu adını her ne kadar bu şekilde yapılış amacından alsa da esasen bağları sıkı tutmak, karşı tarafa afiyet dilemek ve ikramda bulunmak inceliğini beraberinde taşımaktadır.
Bursa lokumu nedir?
Bursa cevizli lokumu adının çağrıştırdığının aksine bir tatlı değil hamur işidir. Mayalanan hamur arasına ceviz serpilerek rulo şeklinde sarılan mayalı hamurların fırında pişirilmesiyle elde edilir. Bursa’nın geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, nişan, düğün ve özel günlerde hazırlanıp ikram edilen bir lezzettir.
Deniz lokumu nedir?
Surimi ve mezgitten yapılan karışımı yengeç kıskacı üzerine sarılıp kaplanması ile elde edilir. %70 oranında balık içerir. Adedi 30 gramdır. Yengeç aromalıdır.
Lokumda hayvansal gıda var mı?
Lokumun orijinal tarifi içinde ise herhangi bir hayvansal gıda ya da benzeri yer almaz. Lokumun ana tarifi içinde yağ, şeker, buğday ürünlerinin yanı sıra çeşitli yemiş ya da meyveler yer almaktadır.
Lokum kan şekerini yükseltir mi?
Lokum, kandaki şekerin artmasına neden olmaktadır. Bu sebeple diyabet hastalarının tüketmesi önerilmez. Kan akışının artmasına neden olur. Bu yönü ile kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
Çölyak hastası lokum yiyebilir mi?
Ürünlerimizde glikoz ve benzeri katkı maddeleri kullanılmamakta ve %100 toz şeker ile üretilmektedir. Lokumlarımız glüten içermediği için çölyak hastaları tarafından da güvenle tüketilebilir.