KURGAN – KORGAN

ARKEOLOJİK malzeme bakımından çok zengin olan, yassı bir toprak tepe şeklindeki eski mezarlara verilen isim.

Özellikle Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki yığma tepe ve höyük şeklinde bulunan genellikle tahtadan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tümülüs (gömü yeri) türü…

İlk Türk devletlerinde kurgan ne demek?
Bilindiği üzere, “kurgan”. Batı dillerindeki “tumulus”, yapay mezar tepesi karşılığı kullanılan Türkçe bir sözcüktür. Anadolu ve Ön Asya’ya yabancı olan bu türde mezar anıtı geleneğinin en erken temsilcilerine Asya bozkırlarında M.Ö. 5. binyılın ikinci yarısından beri rastlanılmaktadır.

Türkiye’de kurgan var mı?
Bölgede Muş, Bitlis, Van, Ağrı ve Iğdır ve illerinde 1995’den beri sürdürdüğümüz yüzey araştırmalarında çok sayıda kurganın varlığı ortaya konmuştur. Böylece bu kültürün Batı yayılımı açıklık kazanmıştır.

Kurgan şehri nerede?
Kurgan, Rusya Federasyonu’na bağlı Ural Federal Bölgesi’nde Kurgan Oblastı’nın başkenti olan şehir. Oblastın endüstri ve ticaret merkezi olan şehirde ekonomi petrol ve doğalgaza dayanıyor. Kentte nemli karasal iklim hüküm sürer. Yaz ayları ılık ve yağışlıyken, kış ayları sert ve çok soğuk geçer.

Kurgan günümüzde ne demek?
Kurganlar, özellikle Doğu Avrupa ve Orta Asya’da yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Eski bir kültür olan bu mezar yapısı günümüzde bile bazı topluluklar tarafından uygulanmaktadır. Atalarını örnek alan bu topluluklar kurgan mezarlar yapmaya devam etmektedir.

Kurganlar ne hakkında bilgi verir?
Kurganlar somut varlıklar olarak, Türk kültürü, inancı, sosyal yapısı, ekonomik hayatı gibi birçok konuda değerli bilgiler verir, aynı zamanda Türk mimari yapısı ve konut anlayışı hakkında da fikir edinmemizi sağlarlar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com