KÜNDEKÂRÎ

GELENEKSEL ahşap işleme sanatı.

İslam sanatında en erken örneklerini 12.yy da Mısır, Halep ve Anadolu’da görülen kündekârî tekniğinin üç merkezde paralel olarak geliştiği düşünülmektedir.

Kündekârînin amacı; altıgen, beşgen, yıldız gibi çeşitli geometrik şekillerde kesilerek birbirine kenetlenmiş küçük ahşap parçaları kullanarak düz yüzeyler oluşturmaktır.

Rutubet ve sıcağa dayanıklı, sert ve kıymetli tahtaların, özellikle elma, ceviz ve armut ağaçlarından kesilmiş düzgün küçük parçaların, geometrik bir desen meydana getirecek biçimde ve kopup düşmesine imkân olmayacak şekilde birindeki dişlerin diğerinde açılan yuvalara geçirilmesi suretiyle yapılan, genellikle kapı, pencere, dolap kanatları, kürsü ve mihrap gibi mimari unsurlarda kullanılan ince marangozluk işleri ve ince marangozluğun bu işleri yapan şubesi demektir.

Kündekârî çeşitleri nelerdir?
Kündekari çeşitleri, hakiki kündekari ve taklit kündekari olarak ikiye ayrılır. Taklit kündekari motifleri, hakiki olana göre biraz kabadır. Taklit kündekari de kendi içinde üçe ayrılır, ilki kabatma, ikincisi tamamen çakma ve yapıştırma, üçüncüsü ise tamamen kabartma kündekaridir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com