KRONİK YORGUNLUK – NEVRASTENİ

KRONİK yorgunluğun nevrotik bir hastalık olup olmadığı kesin değildir; Amerika Psikiyatri Birliği başlı başına bir hastalık olarak kabul etmezken, Dünya Sağlık Örgütü ICD-10’da hastalık olarak tanımlamıştır.

Organik veya fiziksel nedenlerle açıklanamayan, zihinsel veya bedensel yorgunluk biçiminde beliren bir bozukluktur. Bu durum kişide kronikleşebilir ve kişi kendini sürekli yorgun hissedebilir. Benzer yorgunluk ve çalışamama gibi haller depresyon belirtilerinde de yer alır; ancak nevrasteni tanısında depresif semptomlar görülmez. Depresif belirtilerin aksine nevrasteni bozukluğu olan kişi, bir şeylere ilgi duyar ve yapmak ister fakat kendini bitkin ve güçsüz hissettiği için yapamaz. Bazı vakalarda çok hafif düzeyde depresyon belirtileri seyredebilir ancak nevrasteni belirtileri daha yoğun olarak görülür.

Hasta, bir işe başlar aşlamaz yorulur ve işi sürdürmeye karşı kendinde istek ve güç bulamaz. Bazıları da günlerce dinlense bile üzerindeki yorgunluğu atamaz. Adeta üzerine bir ağırlık çökmüştür. Öyle ki, az ilerisinde duran kumandaya uzanacak takati olmaz. İçinden hiçbir şey yapmak gelmez.

Sabah uyandığına bin pişman olur, sanki sabaha dek çalışmış ve hiç uyumamış gibi kendinde bir bitkinlik hisseder. İşe gitmeye karşı içinde hiçbir istek duymaz. İşini zoraki ve ağır ağır yapar; yeterince dikkatini işe veremez ve eskisi gibi verimli olamaz. 5-10 dakikada bir saatine bakar ve mesai bitimini dört gözle bekler. Üzerine çöken uyuşukluk ve miskinlik bir türlü yakasını bırakmaz. Eskiden taşı sıkıp suyunu çıkartan adam, şimdi kolunu kıpırdatamaz bir duruma gelmiştir. Zaman zaman iyilik halleri de görülür ama yorgunluk halleri daha çok ortaya çıkar. Yorgunluğa baş ağrıları, kas-eklem ağrıları eşlik edebilir. Ayrıca uyku bozuklukları görülebilir, örneğin uykuya geçememe ve erken uyanamama gibi.

Stresli ve ağır iş koşullarından kaynaklandığı tahmin edilen psikolojik kökenli bir hastalıktır. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Tedavide psikiyatrik ilaçlar ile psikoterapi birlikte uygulandığında iyileşme olasılığı artar ve nevrasteni süreğenleşmez.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com